SOLIDARITY _INTERIM ANALYSIS: Μία μελέτη από τον ΠΟΥ για τη θεραπεία της Covid-19-Πρώϊμα αποτελέσματα

Η  SOLIDARITY είναι μια διεθνής κλινική δοκιμή για την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για το COVID-19, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους συνεργάτες του.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς τυχαιοποιημένες δοκιμές για θεραπείες COVID-19, με συμμετοχή περίπου 12 000 ασθενών σε 500 νοσοκομειακές τοποθεσίες σε περισσότερες από 30 χώρες.

Η ‘’Δοκιμή Αλληλεγγύης, SOLIDARITY TRIAL’’ αξιολογεί την επίδραση της θεραπείας στην έκβαση 3 σημαντικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με COVID-19: θνησιμότητα, ανάγκη για υποβοηθούμενο αερισμό και διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.

Η SOLIDARITY TRIAL συγκρίνει τις θεραπευτικές επιλογές με τη standard θεραπεία για να αξιολογήσει τη σχετική αποτελεσματικότητά τους έναντι του COVID-19. Με την εγγραφή ασθενών σε πολλές χώρες, η κλινική αυτή δοκιμή  στοχεύει να αξιολογήσει εάν κάποιο από τα φάρμακα βελτιώνει την επιβίωση ή μειώνει την ανάγκη μηχανικής υποστηριξης ή τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο.

Άλλα φάρμακα μπορούν να προστεθούν με βάση νεότερα κλινικά δεδομένα,όπως μονοκλωνικά αντισώματα και άλλα.

Η SOLIDARITY TRIAL-INTERIM ANALYSIS δημοσίευσε προσωρινά αποτελέσματα στις 15 Οκτωβρίου 2020.

Διαπίστωσε ότι και οι 4 θεραπείες που αξιολογήθηκαν (remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir / ritonavir και interferon) είχαν μικρή ή καθόλου επίδραση στη συνολική θνησιμότητα, την ανάγκη μηχανικής υποστήριξης και τη διάρκεια της νοσηλείας σε νοσοκομειακούς ασθενείς.

Η Δοκιμή Αλληλεγγύης εξετάζει το ενδεχόμενο αξιολόγησης άλλων θεραπειών, για να συνεχίσει την αναζήτηση αποτελεσματικών θεραπειών COVID-19.

Μέχρι στιγμής, μόνο τα κορτικοστεροειδή έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά των σοβαρής νόσου COVID-19.

H Ευρωπαικη Πνευμονολογικη Εταιρεία θα λάβει υπόψη της τις πρόσφατα αποτελέσματα από τις μελέτες SOLIDARITY

 & RECOVERY, στις Κατευθυντήριες Οδηγίες (Guidelines), που θα ακολουθησουν τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κατερίνα Αντωνίου , αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Π.Κ., υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ).

Πηγή: https://www.who.int/news/item/15-10-2020-solidarity-therapeutics-trial-produces-conclusive-evidence-on-the-effectiveness-of-repurposed-drugs-for-covid-19-in-record-time

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες