Σεμαγλουτίδη: Πλαστές ενέσεις αδυνατίσματος βρέθηκαν στην ΕΕ

Απλή ινσουλίνη αντί για το φάρμακο σεμαγλουτίδη βρέθηκαν να περιέχουν πλαστές ενέσεις αδυνατίσματος που κατασχέθηκαν στο Βέλγιο, λίγες ημέρες αφότου οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη χρήση παρόμοιων σκευασμάτων.

Όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων του Βελγίου την Τρίτη στο Reuters από τις αρχές του έτους έχει κατασχέσει εννέα πακέτα λόγω της υποψίας ότι ήταν σκευάσματα απομίμησης.

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα ήθελε να απαγορεύσει προσωρινά τη χρήση του Ozempic ως θεραπεία απώλειας βάρους για μερικές εβδομάδες ή μήνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη του φαρμάκου, το οποίο είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, της πρωταρχικής χρήσης για το GLP-1 φάρμακο.

Η αυξανόμενη ζήτηση για το Ozempic και παρόμοια φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απώλεια βάρους, έχει οδηγήσει σε έλλειψη των φαρμάκων αυτών, δημιουργώντας παράλληλα ένα μεγάλο κύμα… απομιμήσεων.

Τα ευρήματα

Δύο από τα πακέτα αυτά περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν προέρχονταν από τη δανική Novo Nordisk, παρασκευάστρια των ενέσεων σεμαγουτίδης.

Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το ένα πακέτο περιείχε σύριγγες με ινσουλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι, μπορεί όμως να προκαλέσει υπογλυκαιμία, σπασμούς και θάνατο όταν χορηγείται εσφαλμένα.

Στην Αυστρία, η αρχή υγειονομικής ασφάλειας BASQ ανέφερε πως αρκετά άτομα που χρησιμοποίησαν πλαστές ενέσεις εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε ινσουλίνη.

Προειδοποίηση για πλαστά σκευάσματα σεμαγλουτίδης απηύθυνε και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και η Βρετανία, όπου καταγράφηκε «μικρός αριθμός» εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Τα σκευάσματα σεμαγλουτίδης έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία της Ελλάδας και άλλων χωρών λόγω της υψηλής ζήτησης για απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετα από όσους τα χρησιμοποιούν για έλεγχο του διαβήτη.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2023/11/blog-post.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η φροντίδα στο σπίτι και σε ελαφρά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η θεσμοθέτηση της κατ’ οίκον φροντίδας για τους βαριά νοσούντες με καρδιακή ανεπάρκεια, στην οποία προχωρά τώρα η Πολιτεία με το...

«Βηματοδότης» βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου στα θύματα σοβαρών ατυχημάτων

Τι αποτέλεσμα είχε στους πρώτους πέντε ασθενείς με τραυματική κάκωση εγκεφάλου στους οποίους εμφυτεύθηκε Μία πειραματική συσκευή σαν βηματοδότης, που εμφυτεύεται σε ασθενείς με τραυματική...

Νέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Πρόσφατα είχαμε θαυμάσια νέα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων και των διεθνών συμφορών που έχουν...

Ετικέτες