Αν και η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος σχετίζεται με την εμφάνιση οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου (ΟΕΜ) δεν είναι γνωστό αν επηρεάζει διαφορετικά το ΟΕΜ που σχετίζεται με αποφρακτική στεφανιαία νόσο (MI-CAD) ή με μη-αποφρακτική στεφανιαία νόσο (MINOCA). Στη μελέτη αυτή σε πληθυσμό της Κίνας αξιοποιήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα από δορυφόρο και συσχετίστηκαν με την εκδήλωση ΟΕΜ από το 2015 έως το 2021. Σε συνολικά καταγεγραμμένα 83.784 περιστατικά MINOCA και 918.730 περιστατικά MI-CAD, διαπιστώθηκε αύξηση κατά 58% και 32% αντίστοιχα για εκδήλωση ΟΕΜ σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, συγκριτικά με θερμοκρασίες γύρω στους 30°C. Η συσχέτιση ήταν περισσότερο έντονη σε γυναίκες, άτομα > 65 ετών και σε κατοίκους του Νότου. Αντίθετα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση για εκδήλωση ΟΕΜ στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος σχετίζεται με την εμφάνιση ΟΕΜ, ιδιαίτερα για εκδήλωση MINOCA.
Άρθρο: (Huang J, He Q, Jiang Y, et al. Eur Heart J. 2025;46:439-450)
Επιμέλεια:
Επιμέλεια:Χ. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Λιπιδαιμικού Ιατρείου Ευρωκλινικής ΑθηνώνΛ. Ραλλίδης, Καθηγητής Καρδιολογίας, Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. «Αττικόν» |
Πηγή: https://eelia.gr/