Σακχαρώδης Διαβήτης και Πνεύμονες: Νεότερα Δεδομένα

Είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί πνευμονολογικές επιπλοκές.

Αν έχετε αυξημένο σάκχαρο λόγω του τρόπου ζωής ή/και του σωματικού βάρους σας, προσέξτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες (και) στους πνεύμονες.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να εκδηλωθούν με τη μορφή της πνευμονίας, της πνευμονικής ίνωσης και της πνευμονοπάθειας, λένε οι ειδικοί.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αληθινή μάστιγα. Στη χώρα μας πάσχουν περισσότερα από 1,13 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών (το σχεδόν 96%) πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μορφή σχετίζεται με το σωματικό βάρος και τον τρόπο ζωής και προκαλεί  βλάβες στους πνεύμονες.

Είναι καλά γνωστό ότι ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα μάτια, τους νεφρούς, την καρδιά, τα αγγεία και τα νεύρα. Προγενέστερες μελέτες τον είχαν συσχετίσει και με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων. Έως τώρα, όμως, δεν ήταν γνωστό εάν ο κίνδυνος αυτός οφειλόταν στον τύπου 2 διαβήτη ή σε άλλους παράγοντες.

Η νέα μελέτη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ και το Imperial College του Λονδίνου (ICL) ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες σε 17 μεγάλες μελέτες. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν η συσχέτιση είναι αιτιολογική ή όχι.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των πνευμόνων, όπως:

  • Το κάπνισμα
  • Την φυσική κατάσταση

Επιπλέον, αξιολόγησαν την πνευμονική λειτουργία των συμμετεχόντων υποβάλλοντάς τους από δύο φορές σε σπιρομέτρηση.

Για να εξακριβώσουν αν το αυξημένο σάκχαρο προκαλούσε άμεσα βλάβες στους πνεύμονες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που λέγεται μεντελιανή τυχαιοποίηση (Mendelian randomization). Κατ’ αυτήν χρησιμοποιούνται γενετικές πληροφορίες για να διαπιστωθεί αν μία παρατηρούμενη συσχέτιση είναι αιτιολογική ή απλώς σύμπτωση.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη είχαν άμεση επίπτωση στους πνεύμονες.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές με αρρύθμιστο σάκχαρο που έφτανε ή ξεπερνούσε τα 200 mg/dl είχαν κατά 20% μειωμένη πνευμονική χωρητικότητα και λειτουργία.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο συνέδριο Diabetes UK Professional Conference 2023. Παρέχει τις πρώτες αποδείξεις ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να πλήξει άμεσα τους πνεύμονες, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές λένε πως οι γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τις πνευμονικές επιπλοκές στους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη. Και εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να αποτρέψουν νοσηλείες και να σώσουν ζωές.

«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι τα επίπεδα του σακχάρου στον τύπου 2 διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε βλάβες στους πνεύμονες. Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψή μας θα οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση των γιατρών, ώστε να επιτευχθεί πρωιμότερη διάγνωση και θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων που προκαλεί ο διαβήτης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Inga Prokopenko, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ.

Σημειώνεται ότι τα επιστημονικά ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/kampanaki-gia-ton-diaviti-prokalei-sovares-vlaves-stous-pnevmones-symfona-me-nea-meleti/166941/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

Η πρόληψη των καρδιακών προσβολών μπορεί να είναι μια στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ένας ερευνητής...

Νοσοκομεία: Ξεκινούν συνεργασίες με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Πώς θα γίνει η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιώτες μετά τις δεύτερες κάλπες Ξεκινούν μετά τις εκλογές οι συνεργασίες των νοσοκομείων με τους ιδιώτες μετά τις εκλογές. Ήδη το σχέδιο...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: 8 κοινά προβλήματα που δημιουργεί

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες νόσου παγκοσμίως. Πολλά άτομα έχουν τη συγκεκριμένη μεταβολική διαταραχή και δεν το γνωρίζουν. Πολλοί...

Ετικέτες