Πειραματικό Προβιοτικό Μπορεί να Αντιμετωπίσει τις Αρνητικές Επιδράσεις του Αλκοόλ

Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία δεν περιορίζονται στον πονοκέφαλο από το hangover που αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το επόμενο πρωί. Μία από τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ είναι οι επιδράσεις του τελευταίου στο έντερο. Σήμερα, δεδομένα έχουν δείξει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα αρκετών τοξικών ουσιών που προκαλούν βλάβες μακροπρόθεσμα.

Μία επιστημονική ομάδα από την Κίνα αποφάσισε να εξερευνήσει νέες προσεγγίσεις με σκοπό να περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στο έντερο. Μάλιστα, η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα προβιοτικό βακτήριο το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα ποντίκια από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ.

Το αλκοόλ αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως και ευθύνεται για περισσότερο από το 5% του συνόλου των θανάτων.

«Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις, όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος, η κίρρωση, η καρδιαγγειακής νόσος και ο καρκίνος», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης. «Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια εξετάζονται συνεχώς νέες προσεγγίσεις με σκοπό να περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ», πρόσθεσαν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του αλκοόλ που καταναλώνουμε μεταβολίζεται στο ήπαρ με τη βοήθεια δύο ενζύμων. Το πρώτο από αυτά λέγεται αλκοολική δεϋδρογονάση (ADH) και ενεργοποιείται γρήγορα διασπώντας την αιθανόλη σε ακεταλδεΰδη. Ωστόσο, όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, το έντερο μπορεί να επηρεαστεί όσο δρα η ADH.

Η νέα θεραπεία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, η οποία ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο, χρησιμοποιεί μία διαφορετική φυσική μορφή της ADH (που λέγεται ADH1B) η οποία είναι συχνότερη στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας και της Πολυνησίας. Η ADH1B έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα από την ADH, δηλαδή μπορεί να διασπάσει ταχύτερα την αιθανόλη.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να χορηγήσουμε το παραπάνω ένζυμο σε ασθενείς; Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Lactobaccus lactis, ένα βακτήριο με ευρεία χρήση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι επιστήμονες τροποποίησαν το παραπάνω βακτήριο, προσθέτοντας στο γονιδίωμά του την αλληλουχία που παράγει το ένζυμο ADH1B. Ακολούθως εξέτασαν την προσέγγιση αυτή σε ποντίκια που είχαν καταναλώσει διάφορες ποσότητες αλκοόλ.

Τα ποντίκια που πήραν το τροποποιημένο προβιοτικό ανάρρωσαν ταχύτερα από τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ σε σχέση με τα ποντίκια που δεν πήραν κάποια θεραπεία. Μάλιστα, τα ποντίκια που πήρα το προβιοτικό είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα ακόμα και δύο ώρες αργότερα.

Όπως υποστήριξε η ομάδα της μελέτης, το προβιοτικό μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ στο έντερο, περιορίζοντας έτσι την είσοδο του τελευταίου στην κυκλοφορία του αίματος.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν πάρει το προβιοτικό είχαν επίσης περιορισμένες βλάβες στο ήπαρ και μειωμένη εντερική φλεγμονή.

«Από τις αναλύσεις μας φαίνεται ότι το νέο προβιοτικό που δημιουργήσαμε μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση του αλκοόλ και να προστατεύσει τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλεί το τελευταίο», εξήγησε η ομάδα.

Όπως καταλαβαίνουμε ένα χάπι που μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ θα είχε μεγάλη επιτυχία στην αγορά. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ένα τέτοιο σκεύασμα.

Το 2022, κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία ένα προβιοτικό που περιείχε δύο βακτήρια. Σύμφωνα με την εταιρεία που ανέπτυξε το προϊόν αυτό, το τελευταίο ήταν ικανό να διασπάσει το αλκοόλ στο έντερο, πριν φτάσει στο ήπαρ.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του παραπάνω σκευάσματος επηρεαζόταν από αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η ηλικία, το φύλο, η φυσική άσκηση, καθώς και η ποσότητα της τροφής που είχαν καταναλώσει οι ασθενείς. Προφανώς οι παραπάνω παράγοντες θα επηρεάζουν και την αποτελεσματικότητα του νέου προβιοτικού που ανέπτυξαν οι επιστήμονες από την Κίνα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/peiramatiko-proviotiko-borei-na-antimetopisei-tis-arnitikes-epidraseis-tou-alkool/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες