ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ στον Κορωνοϊό-Που Βρισκόμαστε;

Επειδή ακούγονται και λέγονται διάφορα ‘θετικά’ ή ‘αρνητικά’ για την ουσία Ρεμδεσιβίρη (δεν είναι ακόμη φάρμακο, δεν έχει επίσημη ένδειξη δλδ επίσημο νόσημα στο οποίο ενδείκνυται η χορήγηση της, στον ιό EBOLA δεν ήταν κλινικά δραστική), κάποιες πληροφορίες ακριβείς από τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ.Αχιλλέα Γραβάνη:

1) Στην κλινική δοκιμασία του 2019 για τον EBOLA η ουσία δεν έδειξε σοβαρή τοξικότητα στον άνθρωπο σε δόσεις μέχρι 800 mg την ημέρα (Mulangu et al, New Engl J Med 2019).

2) Σε προκλινικές μελέτες (κύτταρα και πειραματόζωα) έδειξε να αναστέλλει αποτελεσματικά τον πολλαπλασιασμό ιών συγγενών προς τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό, όπως ο SARS-CoV-1 (η πολυμεράση του είναι ίδια-ομόλογη κατά 96% με αυτή του κορωνοιού), (Sheahan et al, Science Transl Medicine 2017).

3) Σε πρωτογενή (πιθήκους) με μόλυνση με τον ιο MERS (50% ίδιος-ομόλογος με τον SARS-CoV-2 κορωνοιό) έδειξε αποτελεσματικότητα στην αναστολή του πολλαπλασιασμού του ιού και την προστασία των πνευμόνων (de Wit et al, PNAS 2020).

4) Σε ανθρώπινα κύτταρα σε καλλιέργεια, μολυσμένα με τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό έδειξε να περιορίζει δραστικά τον ιικό πολλαπλασιασμό (Wang et al, Cell Res 2020, Gordon et al, J Biol Chem 2020)

5) Σε παρηγορητική χορήγηση, το 68% των βαρέως πασχόντων με πνευμονία ασθενών με τον SARS-CoV-2 κορωνοιό παρουσίασε σημαντικό περιορισμό των συμπτωμάτων της πνευμονίας. Η μελέτη δεν έχει ομάδα ελέγχου προς σύγκριση (ασθενείς με την ιδία συμπτωματολογία δίχως την χορήγηση της ουσίας) (Holshue et al, New Enlg J Med 2020).

H Ρεμδεσιβίρη δοκιμάζεται σήμερα σε κλινικές δοκιμασίες με χιλιάδες ασθενείς σε Αμερική, Κίνα και Ευρώπη, όχι μόνο σε βαρέως πασχόντων αλλά και στα πρώτα στάδια της μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό. Οι μελέτες συνοδεύονται και από γκρουπ ελέγχου ασθενών που δεν έχουν πάρει την ουσία. Οι δοσολογίες που δοκιμάζονται είναι επίσης πολύ αυξημένες σε σχέση με αυτές που δοκιμάστηκαν στον ιο του EBOLA, καθώς γνωρίζουμε ότι δεν εμφανίζει σημαντική τοξικότητα στον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πηγή: https://www.facebook.com/achilleas.gravanis.5

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο Γ. Κοχιαδάκης, πρόεδρος ΕΚΕ για τον αιφνίδιο θάνατο και τη σημασία της πρόληψης

Έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο ανακηρύσσει το 2023 η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση...

Covid-19: Τέλος, στην υποχρέωση χρήσης μάσκας στα ΜΜΜ – Τα μέτρα σε δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας σε δομές υγείας και κλειστές...

Τα εμβόλια έναντι covid-19 και κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Νεότερα δεδομένα

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει συσχετίσεις μεταξύ του εμβολιασμού έναντι COVID-19 και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ιδίως σε νέους ανθρώπους. Ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα δεν επιβεβαιώνεται σε...

Ετικέτες