Όπλο ΚΑΤΑ του Κορωνοϊού, η Κρητική διατροφή

Πρόσφατες παγκόσμιες μελέτες, φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία, τα οποία για εμάς τους Έλληνες, είναι γνωστά από την αρχαιότητα.

Από τον Όμηρο της μυθολογίας, μέχρι τον Ιπποκράτη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, έμεινε δυνατός στο πέρασμα του χρόνου, ο θαυμασμός, για τις προστατευτικές, αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες ,του Ελαιόλαδου.

Ελαιόλαδο η αρχή και το τέλος της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής.

Η Κρητική παραδοσιακή διατροφή, μέσα από το έμφυτο ταλέντο της, να συνδυάζει τοπικά προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με το Ελαιόλαδο, έχει στρέψει πάνω της, με αξιολάτρευτη μαεστρία, τα βλέμματα ερευνητών και ερευνητικών μελετών.

Όλος ο διεθνής επιστημονικός κόσμος και όχι άδικα, έχει επικεντρωθεί στην Κρήτη και την λατρευτή κουζίνα της, μέσα από μια προσπάθεια ανακάλυψης, του μηχανισμού της προαγωγής υγείας και μακροζωίας ,που προσφέρει, σε εκείνους που την έχουν καθιερώσει ως τρόπο ζωής.

Αξιοθαύμαστη και καθόλου απαρατήρητη, η εξαιρετικά νόστιμη γεύση της, παρ’ όλη την απλότητα παρασκευής, πολλών διαφορετικών πιάτων, με ποικιλία από συνδυασμούς, από νοικοκυρές και μάγειρες, που θα τους ζήλευαν και οι πιο σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα ,μέσα από την απόλαυση, προάγει την υγεία, προστατεύει και αντιμετωπίζει πολλές παθήσεις και ιώσεις.

Επιστημονικά δεδομένα, φέρνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην πρώτη θέση θανάτου, παγκοσμίως.

Ανάμεσα τους, η στεφανιαία νόσος, με βασικότερη κλινική εκδήλωση, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ακολουθούν η αρτηριακή υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Μέσα από ερευνητικές μελέτες, φαίνεται πως η Κρητική παραδοσιακή διατροφή προστατεύει και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε μεγάλο ποσοστό, αφού συντελεί σημαντικά στην αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, στην μείωση του δείκτη μάζας σώματος, στην ρύθμιση του μεταβολισμού γλυκόζης-αντίστασης ινσουλίνης.

Όμως δεν σταματάει εκεί η ευεργετική της δράση!

Ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το, να αντιμετωπίσει λοιμώξεις-ιώσεις, αλλά και πολλές άλλες ασθένειες.

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όχι μόνο, δημιουργεί μια αντιοξειδωτική ασπίδα, εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν το DNA των κυττάρων.

Και συνεχίζει, προσφέροντας μια επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, μέσα από ατελείωτους συνδυασμούς τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την καταπολέμηση των λοιμώξεων, την πρόσληψη γλουταμίνης ως ισχυρό θρεπτικό υπόστρωμα, αλλά και την πρόσληψη προβατικών τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ,καθώς και έντονη αντίσταση στην ανάπτυξη μικροβίων.

Αποκορύφωση του πλούτου της, η προσφορά ενέργειας μέσα από την λήψη της, όταν αυτή γίνεται με τακτική ισορροπημένη ενεργειακή πρόσληψη.

Ψάχνοντας την διατροφική αξία μέσα από ελάχιστα εκ των πολλών τοπικών προϊόντων της θαυμαστής Κρητικής γης, συναντάμε πρώτο και κύριο συστατικό, το ΕΛΑΙΌΛΑΔΟ. Η ελιά του νησιού, παράγει μεγάλη ποσότητα αγνού, παρθένου ελαιολάδου. Θαυμαστές οι μαγικές του ικανότητες, όπως:

-υψηλή περιεκτικότητα μονοκόρεστων λιπαρών, τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από σακχαρώδη διαβήτη κ.α.

-αυξημένη ποσότητα αντιοξειδωτικών.

-αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

-ικανότητα ανακούφισης από άλγος αρθρίτιδας.

-καταπολέμηση της κατάθλιψης και του χρόνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

-πρόληψη κατά των εγκεφαλικών επεισοδίων.

-πλούσια ενυδάτωση.

ΆΓΡΙΑ ΧΌΡΤΑ, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη δράση.

ΠΑΞΙΜΆΔΙ από κριθάρι η σίκαλη, μια μεγάλη διατροφική αξία, από δημητριακά και φυτικές ίνες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη σωστή λειτουργία των οστών, των δοντιών, αλλά και του νευρικού συστήματος.

ΖΥΜΑΡΙΚΆ από νερό και σιμιγδάλι, πλούσια σε βιταμίνη Β, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία αγγείων, εγκεφαλικών κυττάρων, νευρικού συστήματος.

ΘΥΜΑΡΊΣΙΟ ΜΕΛΙ, μαγικός θησαυρός από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β,αμινοξέα, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, ένζυμα, με απίστευτες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, απέναντι σε μικρόβια, παράσιτα, στο έλκος, με επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενίσχυση της μνήμης, καταπολέμηση γρίπης, προστασία αγγείων της καρδιάς, ρύθμιση μεταβολισμού και αρτηριακής πίεσης, σωστή λειτουργία πεπτικού συστήματος, αλλά το λατρεμένο των Κρητικών ,το πάντρεμα της μυζυθρόπιτας με μέλι και ρακί.

ΡΑΚΙ ,η αγαπημένη τσικουδιά, από απόσταγμα σταφυλιών. Πάντα με προσοχή χαρίζει μια όμορφη ψυχική ευεξία, οδηγώντας στην λατρεμένη Κρητική μαντινάδα.

ΚΌΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΊ, από διαλεκτά σταφύλια παρασκευάζεται με μαεστρία και μεράκι, πλούσιο σε οφέλη, αφού μια μικρή πάντα δόση του και προσεκτική κατανάλωση, προστατεύει από θρομβώσεις , τον ιστό μεγάλων αιμοφόρων αγγείων, οδηγεί στον καθαρισμό των κυττάρων του αίματος.

ΨΑΡΙΑ, φρέσκα, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, με βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση στεφανιαίας νόσου, αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις νεφρών, παθήσεις πνεύμονα, των ψυχικών διαταραχών, νευρολογικών παθήσεων αλλά και πολλά άλλα.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ, προερχόμενο κυρίως από κατσίκα ελευθέρας βοσκής. Μια ισορροπημένη διατροφή κόκκινου κρέατος βοηθάει στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και πρωτεϊνών σημαντικής βιολογικής αξίας.

«Ο Κορονωϊός υποκλίνεται στην ελληνική παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή»

Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα συστατικό τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις. Όμως μετά από έρευνες που έγιναν, η έλλειψη θρεπτικών ουσιών μειώνει την ανοσολογική αντίδραση ενώ μια ισορροπημένη διατροφή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθάει σημαντικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ή ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ φαίνεται πως για μια ακόμη φορά, οπλισμένη και αγέρωχη, ενισχύοντας με όλα τα οφέλη της, το ανοσοποιητικό σύστημα, στέκεται ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί, πως υπάρχουν παράγοντες, όπως η άσκοπη χρήση φαρμάκων, το έντονο άγχος, η απουσία φυσικής άσκησης, η υπερφαγία, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ,οι οποίοι μειώνουν σημαντικά την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστούν ευάλωτους τους οργανισμούς, όχι μόνο σε έναν υψηλής δυναμικής ιό, αλλά και σε ασθενέστερους.

Επιλογή από τον καθένα ξεχωριστά, η διατήρηση μιας υγιεινής ζωής-δραστηριοτήτων και ισορροπημένης διατροφής, ώστε να εκμεταλλευτεί σοφά τα οφέλη του παραδείσου της Κρήτης αρχόντισσας, της Μεσογείου.

Οφέλη που αποτελούν ισχυρό όπλο, ακόμα ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Σπανάκη Αθηνά , Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με...

Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Προκαλέσει Διατροφικές Διαταραχές;

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η νηστεία για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών, αποτελεί μία νέα δίαιτα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα...

Πως η πανδημία κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο. Φόβοι για νέες ασθένειες λόγω covid

Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19. Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών...

Ετικέτες