back to top

Πρωτοβάθμια Φροντίδα: Τηλε-συμβουλευτική και συνταγογράφηση φαρμάκων από το κινητό σε 4 μήνες

Μία νέα καινοτόμο υπηρεσία εισάγει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η Τηλε-συμβουλευτική έρχεται ως επέκταση του δικτύου της τηλεϊατρικής.

Επέκταση της ψηφιοποίησης του ΕΣΥ και ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το οποίο τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση στη Βουλή.

Πέραν των 3.500 σημείων τηλεϊατρικής που αναμένεται να αναπτυχθούν σε όλη την Επικράτεια με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας νέας πρωτοποριακής υπηρεσίας. Αυτής της Τηλε-συμβουλευτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η νέα υπηρεσία, βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού από το Υπουργείο Υγείας και την ΗΔΙΚΑ και θα είναι έτοιμη σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συνδέονται ακόμη και από το κινητό τους με τους κωδικούς TAXIS σε ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα διασυνδεθούν όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Η τεράστια αυτή βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ θα περιλαμβάνει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στους οποίους οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση μετά από ραντεβού, για την παροχή ιατρικών συμβουλών ή ακόμη και τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ακόμη και από το κινητό τους (με εικόνα και ήχο αν το επιθυμούν).

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνδέονται στην πλατφόρμα, εκτός του ωραρίου της δια ζώσης εξυπηρέτησης των τακτικών ασθενών τους και θα αμείβονται ξεχωριστά για την υπηρεσία αυτή.

Τηλε-συμβουλευτική αλλά και συνταγογράφηση φαρμάκων

Η υπηρεσία, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να αλλάξει εντελώς το τοπίο στον υγειονομικό χάρτη, καθώς αναμένεται να επεκτείνει τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στους γιατρούς από όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκονται.

Επιτόπου και μέσω τη άυλης συνταγογράφησης ο γιατρός θα μπορεί ακόμη και να συνταγογραφήσει φάρμακα ή εξετάσεις.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου αναμένεται είναι η δημιουργία κέντρων τηλεϊατρικής, τα οποία θα επιτρέπουν στους πολίτες την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία στα νοσοκομεία.

Συνολικά, θα δημιουργηθούν 3.500 σημεία για την κατ’ οίκον νοσηλεία και οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα μέσω τηλεϊατρικής να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς . Η υπηρεσία θα υποστηρίζεται, επίσης, από ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα συνδέεται με τα τοπικά Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές, θα μπορούν να λάβουν την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται άμεσα και με ασφάλεια.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/eidiseis/protovathmia-frontida-tile-symvouleftiki-kai-syntagografisi-farmakon-apo-to-kinito-se-4-mines/191772/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αυξάνει το οπλοστάσιο των φαρμάκων για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και διατηρημένο κλάσμα εξώθησης?

Οι ανταγωνιστές των αλατοκορτικοειδών έχουν δείξει κλινικό όφελος σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια με χαμηλό κλάσμα εξώθησης (ΚΕ). Στη μελέτη FINEARTS-HF αξιολογήθηκε η κλινική...

Δημογραφικό: Ο μισός πληθυσμός είναι άνω των 46 ετών – Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης

Το 2022, οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από τις 80.000, έναντι 150.000 το 1980 Με ορίζοντα δεκαετίας, έως το...

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας θορυβήσουν; Υπάρχει πρόληψη; Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό και τι το προκαλεί; Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο που...

Ετικέτες