Προτάσεις των ιατρών για την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας

Προτεραιότητα στα εργασιακά θέματα των ιατρών της χώρας στο πλαίσιο μεταρρύθμισης  στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας,  δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας διεξήχθη παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού,Ζωής Ράπτη.

Τις θέσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές σε ΠΦΥ και ΕΣΥ  επανέλαβε ο ΠΙΣ, υπενθυμίζοντας και την ανάγκη υποχρεωτικής συνταγογράφησης όχι μόνο των αντιβιοτικών φαρμάκων, αλλά όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δεν είναι ΜΥΣΥΦΑ. Ο ΠΙΣ επανάφερε το ζήτημα συνταγογράφης σε ανασφάλιστους πολίτες από όλους τους γιατρούς κι όχι μόνο από αυτούς του δημόσιου συστήματος υγείας με σκοπό τη διευκόλυνση των ασθενών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα αξιολογήσει εκ νέου και άμεσα τα ζητήματα που του τέθηκαν κατά τη σύνοδο των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων και δεσμεύτηκε να επανέλθη σε αυτά σύντομα σε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΙΣ. Η κ. Ράπτη  τάχθηκε υπερ του αιτήματος του ΠΙΣ για τα φάρμακα και κάλεσε τους ιατρούς σε συνεργασία για καλύτερη ψυχική υγεία.

Εδώ και  τέσσερις μήνες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αναδιάρθρωση της ΠΦΥ και του ΕΣΥ   και όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του έχει επανέλθει πολλές φορές στο θέμα αυτό με αποστολή προτάσεων και διευκρινίσεων.

Τα αιτήματα εκ μέρους της Συνόδου προέδρων ΙΣ περιλαμβάνουν συνοπτικά:

  • Kανένα φάρμακο χωρίς συνταγή.
  • Συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους από όλους τους γιατρούς.
  • Σύγχρονο EΣY με σχέσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν την ενδυνάμωσή του και που δεν θα δημιουργούν προνομιούχες ομάδες γιατρών.
  • ΠΦY που θα αξιοποιεί τον επιστημονικό πλούτο της χώρας με ευέλικτο σύστημα.
  • Αναβάθμιση ιατρικού μισθολογίου και ιατρικών αμοιβών.
  • Κατάργηση του clawback του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα και των περικοπών στις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού.
  • Κατάρτιση πλαισίου μεταπτυχιακής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  • Θωράκιση ιατρικού έργου και ιατρικής πράξης.

Πηγή: https://virus.com.gr/protaseis-ton-iatron-gia-tin-metarrythmisi-tis-protovathmias-frontida-ygeias/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες