back to top

«Προσωπικός Γιατρός σημαίνει πρόληψη» – Τι αλλάζει για ασφαλισμένους και γιατρούς

«Ερχόμαστε με 1.480 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, 

Ερχόμαστε με 1.480 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες», τόνισε η κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού και το τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους μετά την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των νέων μέτρων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε «περνάμε από ένα μοντέλο που δίναμε το δικαίωμα σε έναν πολίτη να γραφτεί σε οποιοδήποτε γιατρό στη χώρα» σε ένα νέο που προήλθε από μελέτη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. «Γνωρίζουμε πόσους προσωπικούς γιατρούς χρειαζόμαστε ανά δήμο. Ο προσωπικός γιατρός είναι κοντά στο μέρος που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να έχεις προσωπικό γιατρό στον Πειραιά και να μένεις στο Γέρακα. Αυτό αλλάζει», δήλωσε η κα Αγαπηδάκη.

Αγαπηδάκη: Διασφαλίζουμε τη δωρεάν παροχή προσωπικού γιατρού

Και όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», «θα ανοίξουμε θέσεις ανά δήμο για να καλύψουμε όλους τους πολίτες, δωρεάν. Εάν τώρα ο πολίτης δε θέλει το δωρεάν γιατρό και θέλει να πάει σε έναν ιδιώτη που ο ίδιος θα επιλέξει […] τότε θα το πληρώνει με ιδιωτική δαπάνη» σημείωσε. Απαντώντας στις επικρίσεις γιατί το υπουργείο τροποποιεί τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού γιατρού η κα Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι «εάν πηγαίναμε εξαρχής να κάνουμε όλο αυτό, θα έπρεπε κανείς να μπορούσε να κάνει μαγικά. Οι μεταρρυθμίσεις είναι μία δυναμική διαδικασία που, καθώς περνά ο καιρός, εξελίσσονται».

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, ο Προσωπικός Γιατρός σημαίνει πρόληψη. «Είχε περάσει μία εντύπωση το προηγούμενο διάστημα στους πολίτες ότι το προσωπικός γιατρός έρχεται να υποκαταστήσει τον παθολόγο μας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο προσωπικός γιατρός είναι εκεί για τα θέματα πρόληψης», πρόσθεσε.

«Έχουμε 1,5 εκατ. άγνωστους υπερτασικούς στη χώρα μας»

Και όπως είπε μέσω αυτού του προγράμματος που είναι για όλους, ευελπιστεί να ανιχνευτούν τα προβλήματα υγείας των πολιτών.

«Έχουμε ενάμιση εκατομμύριο άγνωστους υπερτασικούς στη χώρα μας. Θα εκπαιδευτούν όλοι οι προσωπικοί γιατροί για να μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις που χρειάζεται για αρτηριακή πίεση να εντοπίζουμε έγκαιρα τους ανθρώπους που έχουν χρόνια νοσήματα και δεν το γνωρίζουν, να συμβάλουν στην ενίσχυση των προληπτικών προγραμμάτων».

Η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα προληπτικών ελέγχων που συνεχίζονται στη χώρα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». «Έχουμε γυναίκες οι οποίες φοβούνται να κάνουν τη μαστογραφία. Ο προσωπικός γιατρός είναι αυτός που πρέπει να τις ενθαρρύνει. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα. Δεν τους έχει εκπαιδεύσει κανείς ποτέ στο πώς να κάνουν το εισπνεόμενο φάρμακο κάτι τόσο απλό και εξαιτίας αυτού έχουμε υποτροπές και νοσηλείες. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Προσωπικός γιατρός για όλους και πρόληψη επιτέλους οργανωμένη, συστηματική για όλους μας», σημείωσε.

Aπαντώντας στις επικρίσεις του Σωκράτη Φάμελλου ότι κάθε μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας επιφέρει επιπλέον κόστος, δήλωσε ότι τα γεγονότα είναι ότι «δεν έρχεται κάθε μεταρρύθμιση να φέρει επιπλέον κόστος. Κάνουμε μία διαφοροποίηση στο κομμάτι που έχει με τα απογευματινά χειρουργεία». Και όπως τόνισε «αδειάζουμε θέσεις από τα πρωινά χειρουργεία για να πάει όποιος μπορεί να χειρουργηθεί στα απογευματινά και με τιμές οι οποίες δεν είναι αυτές της τάξης που έχει στον ιδιωτικό τομέα». Πρόσθεσε ότι στα θέματα της υγείας δεν θα πρέπει να λειτουργούμε κομματικά.

Αγαπηδάκη: Είναι το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας

Επιστρέφοντας στο θέμα των προσωπικών γιατρών η κα Αγαπηδάκη εστίασε στην πρόληψη.

«Φέρνουμε συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης για όλους τους προσωπικούς γιατρούς. Εάν για παράδειγμα ένας προσωπικός γιατρός έχει 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες και είναι δικαιούχοι του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά”, θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των γυναικών να έχουν κάνει την εξέταση. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα». Επιπλέον, όπως δήλωσε, «ερχόμαστε να ιδρύσουμε επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στη χώρα. Να εγκαταστήσουμε σε αυτά τους σταθμούς τηλεϊατρικής» προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουν να καλύψουν όλη τη χώρα.

«Ερχόμαστε με 1.480 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες. Και θέλω να πω ότι μιλάμε για το πρώτο σοβαρό βήμα αναβάθμισης και ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας που έχει γίνει ποτέ στη χώρα» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Πηγή: ertnews / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

http://medispin.blogspot.com/2024/03/blog-post_8.html?m=1

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες