Ακόμα και λίγη άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 

Σε σύγκριση με καθόλου άσκηση, η υψηλότερη ‘’ιδανική’’ ποσότητα φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, δήλωσαν ερευνητές.

Ακόμα και λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με το να είναι κάποιος εντελώς αδρανής, έδειξε νέα επισκόπηση.

Επίσης, άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας υπολείπονταν των οδηγιών άσκησης είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι αυτών που δεν ασκούνταν καθόλου.

blob:https://cardiologynews.gr/6ae3bd00-f79c-4c5d-9d15-60ab5e00aa3c

Σε σύγκριση με καθόλου άσκηση, η υψηλότερη ‘’ιδανική’’ ποσότητα φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 29%, δήλωσαν ερευνητές.

Όμως, δραστηριότητα ακόμα και κάτω του στόχου μειώνει τον κίνδυνο κατά  18%, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Ο Raffaele Ornello, του University of L’Aquila στην Ιταλία, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όλα τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στον ελεύθερο χρόνο μπορούν να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβανομένων και επιπέδων που θεωρούνται χαμηλά ή ανεπαρκή.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι σωματικά δραστήριοι, ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα.

Εστίασαν στα αποτελέσματα 15 ερευνών για την άσκηση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε 752.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για μια δεκαετία.

Ακόμα και μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που υποχωρούσαν κάτω από τα συνιστώμενα μείωναν τον κίνδυνο μεταξύ 27% και 29%, σε σύγκριση με την απουσία άσκησης.

Η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από το φύλο ή την ηλικία. Βασικά, καθένας μπορεί να ωφεληθεί από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, https://www.iatronet.gr/article/123395/akoma-kai-ligh-askhsh-meionei-ton-kindyno-egkefalikoy-epeisodioy-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες