Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν επισκέψεις και εκτός ωραρίου για τους πολίτες. Τι προβλέπουν οι συμβάσεις για τις 10 νέες ειδικότητες

Δωρεάν επισκέψεις και εκτός προγραμματισμένου ωραρίου θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στον προσωπικό τους γιατρό. Παρότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προκαλεί αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν όταν θα χρειάζονται τον προσωπικό τους γιατρό έστω κι αν δεν έχουν κλείσει ραντεβού ή θα τον επισκέπτονται εκτός των ωρών που έχει προσδιορίσει εκείνος ότι θα είναι διαθέσιμος.

Μάλιστα, ο προσωπικός γιατρός δεν θα μπορεί να απαιτεί χρήματα από τους εγγεγραμμένους πολίτες, αφού διαφορετικά θα μπορούν να τον καταγγείλουν.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, άμεσα θα υπάρξει μηχανισμός ώστε οι πολίτες να μπορούν να καταγγέλλουν εάν ο προσωπικός γιατρός τους ζητά χρήματα.

Το υπουργείο Υγείας θα προσδιορίσει και με πόσες καταγγελίες ο προσωπικός γιατρός θα απομακρύνεται από τον θεσμό ή θα πληρώνει και πρόστιμο.

Ήδη πάντως η σύμβαση που υπογράφουν οι ιδιώτες γιατροί προβλέπει «ποινές» σε περίπτωση που βρεθεί να έχουν παραβιάσει τους κανόνες.

Στη σύμβαση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης των όρων της σύμβασης από τον β΄ συμβαλλόμενο, η οποία έχει αποδειχθεί και αιτιολογηθεί πλήρως από τα αρμόδια 18 ελεγκτικά όργανα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπως αυτά προκύπτουν από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρεί το δικαίωμα επιβολής ποινικής ρήτρας στον β’ συμβαλλόμενο για ποσό έως ίσο με το 30% των οφειλόμενων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών του τελευταίου τριμήνου προ του χρόνου τέλεσης της διαπιστωθείσας παράβασης».

Νέες συμβάσεις για 10 ειδικότητες

Στο μεταξύ έτοιμες είναι στον ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις που θα κληθούν να υπογράψουν οι γιατροί με 10 νέες ειδικότητες οι οποίες θα αναλάβουν επίσης ρόλο προσωπικού γιατρού.

Πρόκειται για τις ειδικότητες:

αιματολογίας,γαστρεντερολογίας,ενδοκρινολογίας – διαβητολογίας,καρδιολογίας,νευρολογίας,νεφρολογίας,ρευματολογίας,παθολογικής ογκολογίας,πνευμονολογίας-φυματιολογίας καιφυσικής ιατρικής και αποκατάστασηςΜόνο ιδιώτες γιατροί με αυτές τις ειδικότητες και όχι του δημοσίου, θα μπορούν εντός του μηνός να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη σύμβαση προβλέπεται, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι εάν είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, αυτή θα διακόπτεται ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα 1.495 ιδιώτες γιατροί των παραπάνω 10 ειδικοτήτων είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, οι όροι που περιγράφονται είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν και για τους Παθολόγους και τους Γενικούς Γιατρούς που έγιναν προσωπικοί γιατροί.

Θα πρέπει και οι γιατροί των 10 νέων ειδικοτήτων να εγγράψουν έως 2.000 πολίτες στην λίστα τους, να τους εξετάζουν δωρεάν σε συγκεκριμένο ωράριο που θα ορίσουν, ενώ θα αμείβονται και εκείνοι ανάλογα με τον εγγεγραμμένο αριθμό των πολιτών αλλά και την ηλικία τους. 

Πηγή: https://www.newsnowgr.com/article/1419457/prosopikos-giatros-dorean-episkepseis-kai-ektos-orariou-gia-tous-polites-ti-provlepoun-oi-symvaseis-gia-tis-10-nees-eidikotites.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Προσωπικός γιατρός: Τι εξετάζεται

Προσωπικός γιατρός: Σβήνουν γράφουν για να βρουν νέα κίνητρα στους γιατρούς – Τι εξετάζεται Τα νέα κίνητρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε ο προσωπικός...

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΗΣ(αντιΑΜΠ) ΑΓΩΓΗΣ (dual antiplatelet therapy DAPT)

Η διάρκεια της DAPT(ασπιρίνη συν P2Y12 inhibitor)  μετά PCI είναι 6 μήνες για τα χρόνια ΣΣ και 12 μήνες για τα οξέα ΣΣ. Πολλές μελέτες...

Ετικέτες