Αντικρουόμενες ενδείξεις για τη σχέση προδιαβήτη και θνησιμότητας οδήγησαν ερευνητές του University at Buffalo να πραγματοποιήσουν τη νέα έρευνα, σε Αμερικανούς ενήλικες.
Ο προδιαβήτης είναι πιο απειλητικός για τη ζωή ανθρώπων 20–54 ετών σε σχέση με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αναφέρει έρευνα στο JAMA Network Open.
Αντικρουόμενες ενδείξεις για τη σχέση προδιαβήτη και θνησιμότητας οδήγησαν ερευνητές του University at Buffalo να πραγματοποιήσουν τη νέα έρευνα, σε Αμερικανούς ενήλικες. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της έρευνας NHANES.
Μελετήθηκαν στοιχεία 38.093 συμμετεχόντων, από τους οποίους 9.971 (26.2%) είχαν προδιαβήτη. Περιελήφθησαν ενήλικες 20 ετών και πάνω.
Tα στοιχεία έδειξαν σημαντική σχέση μεταξύ προδιαβήτη και θνησιμότητας πριν λάβουν υπόψη οι ερευνητές ποικιλομορφία στα δημογραφικά, τους παράγοντες τρόπου ζωής και συννοσηροτήτων .Όμως, όταν τους έλαβαν υπόψη η σχέση δεν ίσχυε.
Ωστόσο, ερευνητής σημειώνει ότι ανακάλυψε ότι ο σημαντικός συσχετισμός μεταξύ προδιαβήτη και θνησιμότητας διατηρείτο μετά την προσαρμογή, όταν η ανάλυση εστίασε σε ενήλικες 20–54 ετών.
Εξηγεί οτι είναι πιθανό οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν συννοσηρότητες, επομένως αυτές μπορεί να καλύπτουν την επίπτωση του προδιαβήτη.
Άλλη πιθανότητα είναι ο προδιαβήτης, σε πιο νέους ενήλικες να αντιπροσωπεύει πιο αρνητική πορεία νόσου, με έναρξη μεταβολικής δυσλειτουργία πιο νωρίς.
Άλλες πιθανότητες μπορεί να είναι ισχυρότερη γενετική προδιάθεση που να οδηγεί σε πιο γρήγορη εξέλιξη της νόσου, καθώς και διαφορές στην υγεία.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στον έγκαιρο εντοπισμό και παρέμβαση όσον α φορά τον προδιαβήτη σε νεότερης ηλικίας ενήλικες.
Πηγές:
JAMA Network Open, www.iatronet.gr