Προχωρά ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή-Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Ψηφιακά θα μπορούν να εκδίδουν στο εξής ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας οι πολίτες μέσω του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth. Βήμα για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας σημειώνεται καθώς οι πολίτες πλέον θα έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο και στο ιστορικό υγείας τους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.


Απίσχναση της γραφειοκρατίας και στα νοσοκομεία επιτυγχάνεται αφού δεν θα χρειάζονται πλέον αρχεία στη μορφή χαρτιού και ο πολίτης δεν θα είναι απαραίτητο να πραγματοποιεί επισκέψεις για διοικητικά ζητήματα. Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:

  • οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια και
  • τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επικράτεια. Η δυνατότητα αφορά σε 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.α.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Ο πολίτης θα μπορεί τις εξετάσεις και για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του. Προς το παρόν ψηφιακά θα μπορούν να βρεθούν εξετάσεις και νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ανωτέρω μονάδες υγείας από 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ύστερα.  Προσεχώς θα προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό.

Συγκεκριμένα στο MyHealth app  ο πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Προσεχώς στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό ιατρό και εκάστοτε θεράποντα ιατρό με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Έκδοση  των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας:

Ο πολίτης πρέπει να αναζητήσει τις αντίστοιχες καρτέλες της εφαρμογής MyHealth, το οποίο διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.  Ωστόσο  θα πρέπει να έχει κάνει άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr). Επίσης, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παραπάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr.

Η  ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Άξιο λόγου είναι ότι το MyHealth τέθηκε σε λειτουργία  από τον Αύγουστο του 2021.  Από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Μάλιστα για το έργο αυτό η ΗΔΙΚΑ βραβεύτηκε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

Πηγή: https://virus.com.gr/proxwra-o-psifiakos-fakelos-astheni-ti-syzhththike-sth-syskepsi-ypo-ton-prwthypoyrgo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες