Οι συζητήσεις προχωρούν μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και του Υπουργείου Υγείας για να ενταχθούν προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα προγράμματα θα χρησιμοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
«Έχουμε καταλήξει σε ένα σχήμα πως αυτό μπορεί να γίνει βιώσιμο και πραγματικό» σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης για τον διάλογο με τι ασφαλιστικές εταιρείες κατά την 6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας με κύριο θέμα «Οικονομία της Υγείας και Ιδιωτική Ασφάλιση. Η Επόμενη μέρα». Η φετινή συνδιάσκεψη, οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του σχετικά με το να διευθετηθούν ζητήματα και του ιδιωτικού κλάδου Υγείας όχι μόνο για το ΕΣΥ. Σχετικά με την συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι σκοπός ο ανταγωνισμός του ΕΣΥ με τους μεγάλους ομίλους. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των ΣΔΙΤ σχολιάζοντας ότι το ΕΣΥ που φτιάχτηκε την δεκαετία του 80’ «ήμασταν σ’ ένα άλλο περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι η διαφορά είναι το έλλειμμα ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού Ως παράδειγμα έφερε ο υπουργός ότι πριν μια πενταετία σε μια προκήρυξη υπήρχε ενδιαφέρον από πέντε ιατρούς, τώρα για πέντε θέσεις υπάρχουν μόνο δυο ενδιαφερόμενοι. Ανάλογο έλλειμμα έχει ο ιδιωτικος τομέας και άλλες χώρες της Ευρώπης. Το έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί με την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, με το ιδιωτικό έργο εργαζομένων ιατρών στο ΕΣΥ, ιδιωτών που θα συνεργαστούν με το ΕΣΥ κ.ά. Στόχος είναι η καλύτερη παροχή υγείας συνολικά΄ στην Ελλάδα.
Σχετικά με τα σχόλια για την υποχρηματοδότηση της Υγείας στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος πόρων για την Υγεία είναι 7,5% του ΑΕΠ ενώ στην Ελλάδα 5,5%, μια σύγκριση άτοπη κατά τον υπουργό γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες. Ζητούμενο κατά τον υπουργό είναι να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι κατά τον καλύτερο τρόπο.
Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/11/blog-post_4.html