Προ των πυλών η θεσμοθέτηση Μεταπτυχιακού ως προαπαιτούμενο για για να κάνουν οι πτυχιούχοι Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα

Κοσμήτορας Ιατρικής Κρήτης : Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών

Προ των πυλών βρίσκεται η  θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής  κλινικής εκπαίδευσης (foundation year), το οποίο θα είναι προαπαιτούμενο για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αιτιολογία προβάλλεται  η ελλιπής πρακτική εκπαίδευση  των φοιτητών και η αναγκαιότητα εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών, μέσω της πρακτικής εφαρμογής της σε πραγματικές συνθήκες.

Η  εισήγηση σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει 6 μήνες άσκηση σε επείγοντα, σε παθολογικές και χειρουργικές κλινικές Νοσοκομείων και στη συνέχεια 6 μήνες σε αγροτικό ή Κέντρο Υγείας .

Χθες στην  ολομέλεια του ΚΕΣΥ , ως πρώτο θεμα συζήτησης, στην ημερήσια διάταξη, ήταν η  εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για τη θεσμοθέτηση προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης (foundation year), το οποίο θα είναι προαπαιτούμενο για να κάνει ο απόφοιτος της Ιατρικής, αγροτικό ή και ειδικότητα.

Το γεγονός ήδη προκαλεί  αντιδράσεις στο χώρο των πανεπιστημιακών δασκάλων .

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Κρήτης Καθηγητής Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης , με ανοικτή επιστολή τονίζει τα εξής:

  • Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, θα ήθελα να σας αναφέρω προς ενημέρωσή σας ότι η Σχολή μας και όλες οι Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, υφίστανται τακτική αξιολόγηση η οποία συντονίζεται από την ΕΘΑΑΕ, ενώ προσφάτως αξιολογήθηκαν τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών προκειμένου να λάβουν πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από Διεθνή Επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών γιατρών και βαθμολογήθηκε με άριστα σε όλους τους ελεγχόμενους τομείς. Σημειωτέον, ότι ένα στοιχείο που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την Επιτροπή είναι η επαφή των φοιτητών μας με τους ασθενείς από τα πρώτα έτη των σπουδών τους και η διετής διάρκεια των κλινικών ασκήσεων τους σε Πανεπιστημιακές Κλινικές με στόχευση την απόκτηση καθορισμένων κλικών δεξιοτήτων.
  • Επιπρόσθετη απόδειξη της υψηλής επιστημονικής κατάρτισης των αποφοίτων μας είναι ότι διακρίνονται σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και αρκετοί από αυτούς είναι περιζήτητοι ως γιατροί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Αμερικής χωρίς κάποιο προαπαιτούμενο συμπληρωματικής κλινικής εκπαίδευσης.
  • Αγαπητές/οι κυρίες/κύριοι,
  • Εάν θέλετε περαιτέρω αναβάθμιση της μόρφωσης και της κλινικής εμπειρίας των αποφοίτων, πέρα από αυτήν που λαμβάνουν στα 2 έτη κλινικών σπουδών, προ του πτυχίου, θα πρέπει να προτείνετε αύξηση των κονδυλίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση των υποδομών τους και το κυριότερο αύξηση των μελών ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, ιδιαιτέρως των περιφερειακών Ιατρικών Σχολών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τα μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών είναι 600 λιγότερα από ότι προ 10ετίας.
  • Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω που αποσκοπεί η πρότασή σας, αλλά σίγουρα δεν αποσκοπεί στην αναβάθμιση των σπουδών των αποφοίτων των Ιατρικών Σχολών.

Πηγή: https://www.esos.gr/arthra/75295/pro-ton-pylon-i-thesmothetisi-metaptyhiakoy-os-proapaitoymeno-gia-gia-na-kanoyn-oi

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες