Μελέτη επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες προτεραιότητες για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων.
Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε στο eBioMedicine καταγράφει τους 17 παθογόνους παράγοντες που προκαλούν τακτικά ασθένειες στις κοινότητες ως κορυφαίες προτεραιότητες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων.
Η εν λόγω μελέτη του Οργανισμού είναι η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια για συστηματική ιεράρχηση ενδημικών παθογόνων με βάση κριτήρια που περιλαμβάνουν την επιβάρυνση της περιοχής από ασθένειες, τον κίνδυνο μικροβιακής αντοχής και τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
Η μελέτη επιβεβαιώνει μακροχρόνιες προτεραιότητες για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων για τον HIV, την ελονοσία και την φυματίωση – τρεις ασθένειες που συνολικά κοστίζουν τη ζωή σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Επιπλέον προσδιορίζει παθογόνους παράγοντες όπως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α και η Klebsiella pneumoniae ως κορυφαίες προτεραιότητες για έλεγχο σε όλες τις περιοχές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων για παθογόνα ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΠΟΥ, τα παθογόνα για τα οποία απαιτείται έρευνα για εμβόλια είναι: Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, Ιός της ηπατίτιδας C, HIV-1, Klebsiella pneumoniae. Τα παθογόνα για τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω εμβόλια είναι: Κυτταρομεγαλοϊός, ιός της γρίπης (ευρέως προστατευτικό εμβόλιο), Είδη λεϊσμανίας, Μη τυφοειδής σαλμονέλα, Νοροϊός, Plasmodium falciparum (ελονοσία), Είδη Shigella, Staphylococcus aureus.
Τα παθογόνα για τα οποία τα εμβόλια πλησιάζουν σε έγκριση είναι: Ιός του δάγκειου πυρετού, Στρεπτόκοκκος ομάδας Β, Εξωεντερική παθογόνος E. coli, Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).