ΠΟΥ: Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και θανάτου από την κατανάλωση τρανς λιπαρών

Σήμα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και απώλεια της ζωής από την κατανάλωση επιβλαβών τρανς λιπαρών εκπέμπει ο ΠΟΥ. Μπορεί πρακτικές για βέλτιστες πρακτικές να έχουν εφαρμοστεί έως τώρα σε 43 χώρες, αλλά εκτιμάται ότι 5δις άνθρωποι διεθνώς παραμένουν απροστάτευτοι.

Σύμφωνα  με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «Αντίστροφη μέτρηση για το 2023 – Έκθεση του ΠΟΥ για την παγκόσμια εξάλειψη των τρανς λιπαρών 2022»,  ο παγκόσμιος στόχος για την πλήρη εξάλειψή των τρανς λιπαρών το 2023 παραμένει ανέφικτος προς το παρόν. Εκτιμάται ότι  η κατανάλωση τρανς λιπαρών ευθύνονται για κ 500.000 πρόωρους θανάτους από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, καθώς «κρύβονται» σε συσκευασίες τροφίμων, αρτοσκευασμάτων, μαγειρικών ελαίων και επαλείψεων.

«Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος και ενέχουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας» επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom GhebreyesusΜάλιστα, η εξάλειψη των τρανς λιπαρών θα αποφέρει και οικονομικά , όπως τόνισε ο κ. Tedros, προειδοποιώντας για ακόμη μια φορά ότι «τα τρανς λιπαρά είναι μια τοξική χημική ουσία που σκοτώνει και δεν πρέπει να έχουν θέση στα τρόφιμα»

Επί του παρόντος, 9 από τις 16 χώρες με το υψηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο που προκαλούνται από την πρόσληψη τρανς λιπαρών δεν διαθέτουν πολιτική βέλτιστης πρακτικής. Πρόκειται για την Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπουτάν, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Δημοκρατία της Κορέας.

Οι βέλτιστες πρακτικές στις πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών ακολουθούν συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ και περιορίζουν τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά σε όλα τα περιβάλλοντα. Υπάρχουν δύο εναλλακτικές πολιτικές βέλτιστης πρακτικής: 1) υποχρεωτικό εθνικό όριο 2 γραμμαρίων βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα και 2) υποχρεωτική εθνική απαγόρευση της παραγωγής ή χρήσης μερικώς υδρογονωμένων ελαίων (κύρια πηγή τρανς λιπαρών) ως συστατικό σε όλα τα τρόφιμα.

Εφαρμογή δυο ταχυτήτων

Από την πλευρά του ο Dr Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives κάλεσε «να δράσουν για να τερματίσουν αυτή την αποτρέψιμη τραγωδία». Άξιο λόγου είναι ότι οι περισσότερες πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα (κυρίως στην Αμερική και στην Ευρώπη) και ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών μεσαίου εισοδήματος εφαρμόζει ή υιοθετεί αυτές τις πολιτικές, όπως είναι η Αργεντινή, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Παραγουάη, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία. Το 2023 εξετάζονται επίσης πολιτικές βέλτιστης πρακτικής στο Μεξικό, τη Νιγηρία και τη Σρι Λάνκα.  Ανησυχητικό είναι ότι καμία χώρα χαμηλού εισοδήματος δεν έχει  προχωρήσει σε εφαρμογή πολιτικής βέλτιστης πρακτικής για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών.

Πηγή: https://virus.com.gr/poy-kindynos-kardiakon-pathiseon-kai-thanatoy-apo-tin-katanalosi-trans-liparon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες