back to top

ΠΟΥ: Καταστροφικός ο αντίκτυπος της υπέρτασης- Τρόποι περιορισμού

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΠΟΥ στην πρώτη του έκθεση του σχετικά με τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η έκθεση δείχνει ότι περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με υπέρταση δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, αλλά εφόσον οι χώρες  λάβουν μέτρα, 76 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ 2023 και 2050.

Η υπέρταση επηρεάζει ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως. Πρόκειται για κοινή, θανατηφόρα πάθηση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιοκαρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι είναι πλέον διπλάσιος ο αριθμός των ατόμων από 1990 και 2019, καθώς ανέρχεται σε περισσότερους από 650 εκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν  το 50% αγνοεί την πάθησή του.

Παράγοντες κινδύνου:

 • μεγαλύτερη ηλικία
 • γονίδια
 • , η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι,
 • έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και
 • υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Μέτρα

 • Υγιεινή διατροφή,
 • διακοπή του καπνού
 • μεγαλύτερη δραστηριότητα
 • Πρόληψη

Στρατηγική αντιμετώπισης

Η  έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι από τις πιο αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες ως μέρος του εθνικού πακέτου παροχών υγείας που προσφέρουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα οικονομικά οφέλη των βελτιωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της υπέρτασης υπερτερούν του κόστους κατά περίπου 18 προς 1.

«Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλές, χαμηλού κόστους φαρμακευτικές αγωγές και παρόλα αυτά μόνο περίπου ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση την έχουν ελέγξει» επισημαίνει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Τα προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν παραμελημένα, υποβαθμισμένα σε προτεραιότητες και με τεράστια υποχρηματοδότηση. Η ενίσχυση του ελέγχου της υπέρτασης πρέπει να αποτελεί μέρος της πορείας κάθε χώρας προς την καθολική υγειονομική κάλυψη, η οποία βασίζεται σε καλά λειτουργικά, δίκαια και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που βασίζονται σε θεμέλια πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης» εξηγεί ο Dr. Tedros Adhanom.

Εκτιμάται πως η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για την υπέρταση θα μπορούσε να αποτρέψει:

 • 76 εκατομμύρια θανάτους,
 • 120 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια,
 • 79 εκατομμύρια καρδιακές προσβολές και
 • 17 εκατομμύρια περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας από τώρα έως το 2050.

«Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στον κόσμο σήμερα μπορούν να προληφθούν με οικονομικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του νατρίου», τόνισε ο Michael R. Bloomberg, Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τους τραυματισμούς.

Πρόγραμμα  HEARTS

Η υπέρταση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ασφαλή, ευρέως διαθέσιμα, χαμηλού κόστους γενόσημα. Το τεχνικό πακέτο HEARTS του ΠΟΥ και η κατευθυντήρια γραμμή για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης σε ενήλικες παρέχουν αποδεδειγμένα και πρακτικά βήματα για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας για την υπέρταση σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, η Κούβα,  κ.ά.έχουν ενισχύσει τη φροντίδα της υπέρτασης με το πακέτο HEARTS, εγγράφοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε προγράμματα θεραπείας. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υλοποίησαν ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα θεραπείας της υπέρτασης και οι δύο χώρες ξεπέρασαν το όριο του 50% για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που ζουν με υπέρταση.

Για την αποτελεσματική φροντίδα  χρειάζονται:

 • Πρακτικά πρωτόκολλα θεραπείας με συγκεκριμένη δόση και φάρμακο με συγκεκριμένα βήματα δράσης για τη διαχείριση της μη ελεγχόμενης αρτηριακής πίεσης μπορούν να εξορθολογήσουν τη φροντίδα και να βελτιώσουν τη συμμόρφωση.
 • Προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού: η τακτική, αδιάλειπτη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία της υπέρτασης- επί του παρόντος, οι τιμές των.

Πηγή: https://virus.com.gr/pou-katastrofikos-o-antiktypos-tis-ypertasis-tropoi-periorismou/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες