Η πανδημία επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης

Την «κατιούσα» έλαβε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, φαινόμενο ανάλογο της δραματικής επίπτωσης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μία φυλετική διαφορά εντοπίστηκε στην πτώση της επιβίωσης με τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους να πλήττονται περισσότερο από τους λευκούς πολίτες των ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, οι Αφροαμερικανοί έχασαν 2,7 έτη προσδόκιμου, οι Λατίνοι 1,9 και οι λευκοί 0,8 έτη.

Μέχρι τώρα, το προσδόκιμο επιβίωσης στις ΗΠΑ  είχε ανοδική πορεία από τα μέσα του 20ου αιώνα, με εξαιρέσεις μικρών ετήσιων πτώσεων, λόγω κυρίως της κατάχρησης ναρκωτικών, του αλκοολισμού και των αυτοκτονιών. Επίσης, για διάστημα δυο χρόνων (2015 – 2017) σημειώθηκε μια σταθεροποίηση και μικρή πτώση του προσδόκιμου, κυρίως λόγω των κακοηθειών και της καρδιαγγειακής νόσου.

Σε ότι αφορά στην χρονιά της πανδημίας, το πρώτο εξάμηνο του 2020, το μέσο προσδόκιμο  ήταν τα 77,8 έτη, με τις γυναίκες να ζουν περισσότερο στα 80,5 έτη και οι άνδρες στα 75,1 έτη. Ωστόσο, επήλθαν αλλαγές εξαιτίας των 500.000 θανάτων στις  ΗΠΑ.

Σχετικά με τις μεγαλύτερες απώλειες των Αφροαμερικανών και των Λατίνων από τους λευκούς, αποδίδεται σε διαφορετικές συνθήκες εργασίας, ενδεχομένως στην δυσκολότερη πρόσβαση τους σε δομές Υγείας καθώς και τις συχνότερες υποκείμενες παθήσεις, όπως είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίες επιβαρύνουν την υγεία όσων νοσούν με COVID-19.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020  διαπιστώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι κυρίως στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας με γηραιότερους πληθυσμούς, ενώ στη συνέχεια το κύμα της πανδημίας σάρωσε και την υπόλοιπη χώρα, ενώ αναμένεται αύξηση της θνητότητας των λευκών Αμερικάνων.

Σημειωτέον είναι  ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο το CDC επεσήμανε πως ενδεχομένως έως και το ένα τρίτο αυτών των επιπρόσθετων θανάτων του έτους, οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός της λοίμωξης COVID-19.

Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκαν περισσότεροι από 81.000 θάνατοι σχετιζόμενοι με υπερβολική δόση ναρκωτικών για το ημερολογιακό έτος έως το Μάιο του 2020, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε περίοδο 12 μηνών.

Άξια αναφοράς είναι και μία άλλη ανάλυση στην οποία καταγράφεται ότι τα έτη ζωής που χάθηκαν εξαιτίας του COVID-19 στις ΗΠΑ είναι πέντε φορές περισσότερα από ότι τα αντίστοιχα έτη στη χειρότερη χρονιά γρίπης των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠαναγιώτης Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/)

Πηγή: https://virus.com.gr/poso-i-pandimia-echei-plixei-to-prosdokimo-zois-stis-ipa/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι αλλάζει στις οδηγίες του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 

Nέο οδικό χάρτη για τη χρήση εμβολίων έναντι της Covid-19 κατάρτησε η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση (SAGE) του ΠΟΥ. Νεότερα δεδομένα, όπως είναι  οι παρόντες...

 ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η καταγραφή σημάτων που παράγονται από το ανθρώπινο σώμα αποτελεί σημαντικό μέρος της διαγνωστικής καρδιολογίας. Η σύγχρονη τεχνολογία μας προσφέρει τη μεταφορά μεγάλου όγκου...

Καμπανάκι για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η υψηλή περιεκτικότητα νατρίου σε τρόφιμα και ποτά μάς εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Εκτός τροχιάς...

Ετικέτες