Πόσο έγκυρη είναι η καρδιολογική διάγνωση που κάνουν τα έξυπνα ρολόγια;

Μεγαλύτερο κακό παρά καλό κάνουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ανησυχούν τους χρήστες και τους ωθούν να κάνουν δαπανηρές εξετάσεις, δίχως να συντρέχει λόγος ανησυχίας

Ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος στην καρδιά, οι οποίοι, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, ενδέχεται να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προσκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως γράφει η Wall Street Journal, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτού του τύπου τις αρρυθμίες, μέχρι να τους χτυπήσει η επικίνδυνη για τη ζωή εγκεφαλική βλάβη.

Περίπου ένας στους πέντε ενηλίκους στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι φορούν έξυπνα ρολόγια, τα οποία τους ειδοποιούν όταν έχουν αρρυθμία.

Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι έξυπνα ρολόγια, όπως αυτά της Apple, μπορεί να ειδοποιούν τους χρήστες ακόμη και αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Κι αυτό διότι τους προκαλούν στρες και τους πιέζουν να κάνουν περιττές και ακριβές καρδιολογικές εξετάσεις.

«Τα έξυπνα ρολόγια ενδεχομένως να μπορούν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιολογικά νοσήματα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Και σίγουρα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν τη θνησιμότητα», εξηγεί ο Μάρκ Εστες, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και ειδικός στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η Apple έχει ξεκινήσει να χορηγεί κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης του έξυπνου ρολογιού της, όμως οι έρευνες βρίσκονται στη φάση υλοποίησης και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα.

Οπως πολλές νέες τεχνολογίες που αποκαλύπτουν στοιχεία για την υγεία, που ούτε οι γιατροί έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως, αυτές οι συσκευές μπορεί να ειδοποιήσουν τον χρήστη για έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αλλά δεν είναι όλες οι μη φυσιολογικές καταγραφές επικίνδυνες.

«Είναι σαν να εφηύραμε το μικροσκόπιο και βλέπουμε μικροοργανισμούς που δεν ξέρουμε τι είναι», δηλώνει ο δρ Χάρλαν Κρούμχολζ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων στο Πανεπιστήμιο του Yale. «Βλέπουμε πράγματα και δεν είμαστε σίγουροι εάν υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο».

Οι περισσότερες από αυτές τις έξυπνες συσκευές δεν ειδοποιούν με κάθε αλλαγή του ρυθμού, αλλά περιμένουν να υπάρξουν περίπου πέντε μη φυσιολογικές καταγραφές μέσα σε μία ώρα, πριν στείλουν κάποια ειδοποίηση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι παρεκκλίσεις αυτές είναι και επικίνδυνες.

«Ως καρδιολόγος, μου αρέσουν πολύ αυτές οι συσκευές», αναφέρει ο δρ Γκάρι Ρόγκαλ, ιατρικός διευθυντής καρδιαγγειακών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο RWJ Barnabas Health στο West Orange, Νιου Τζέρσι. Παρ’ όλα αυτά, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, τις συνιστά μόνο για ασθενείς στους οποίους υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση τους, όπως σε εκείνους με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ με την ιδέα ότι όλοι θα πρέπει να παρακολουθούνται με αυτόν τον τρόπο. Θα βλέπετε πράγματα που θα σας κάνουν να τρελαίνεστε, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι είστε μια χαρά».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμφωνεί ότι η παρακολούθηση με έξυπνες συσκευές τέτοιου τύπου θα μπορούσε να είναι επωφελής, ακόμα και σωτήρια, για κάποιους. Ομως, ο δρ Μάριελ Χίσουπ, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου και της ιατρικής υπηρεσίας, δηλώνει ότι δεν έχουμε ακόμα αρκετά δεδομένα για να τα προτείνουμε σε όλους.

Οι γιατροί ανησυχούν καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι φορούν αυτές τις συσκευές, που πιθανόν έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν άνευ σημασίας καρδιακές αρρυθμίες, μπορεί να υπάρξει ένας κατακλυσμός άσκοπων εξετάσεων και υπερβολικών θεραπειών.

«Και αυτό είναι που με αγχώνει», λέει ο δρ Τζόσεφ Ρος, καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Yale, ο οποίος είναι μέλος μιας ομάδας ερευνητών που διεξάγουν μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που συγκρίνει μια ομάδα που φοράει Apple Watch με μια ομάδα ελέγχου που φοράει smartwatch χωρίς εφαρμογή ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

«Εάν κάποιος με περιστασιακά μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, που δεν θα οδηγούσε ποτέ σε εγκεφαλικό, υποβληθεί σε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους ή του χορηγηθεί αγωγή με αντιπηκτικά, ο κίνδυνος επικίνδυνης αιμορραγίας ή άλλης βλάβης υπερτερεί των πλεονεκτημάτων της ενδεχόμενης πρόληψης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου».

Ο δρ Στίβεν Λούμπιτζ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, φοβάται ότι οι καταναλωτές θα πιστέψουν ότι τα ρολόγια αυτά προστατεύουν γενικά την υγεία της καρδιάς και ότι ελέγχουν για σημάδια καρδιακών προσβολών, κάτι το οποίο δεν κάνουν.

Σε ιδανικές συνθήκες ιατρικής περίθαλψης, αν οι συσκευές ήταν έγκυρες, οι καρδιολόγοι θα συνταγογραφούσαν ένα ρολόι ή μια άλλη μικρή φορητή συσκευή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κάλυπταν το κόστος. Κάτι που δεν γίνεται. Γι’ αυτό και τα έξυπνα ρολόγια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως τεχνολογικά γκάτζετ και όχι ως ιατρικές συσκευές.

Πηγή: Protagon.gr

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες