Πως βοηθά στην προστασία από τον SARS-CoV-2 η προηγούμενη λοίμωξη και η υβριδική ανοσία

Τη συμβολή της προηγούμενης λοίμωξης και της υβριδικής ανοσίας  στην προστασία έναντι του κορονοϊού αξιολόγησε μελέτη. Οι επιστήμονες διερεύνησαν  ακόμη το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι τον επόμενο εμβολιασμό.

 Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας όσοι είχαν  υβριδική ανοσία διασφάλισαν και τη μεγαλύτερη προστασία. Ο συγκεκριμένος πληθυσμό μπορεί να και να επιμηκύνει την χρονική περίοδο για τον να εμβολιαςμό με την αναμνηστική δόση του εμβολίου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει.

Η μελέτη των Niklas Bobrovitz και συνεργατών  δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet infectious diseases. Τα στοιχεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Πάνος Μαλανδράκης.

Επιδίωξη  αποτέλεσε  η διασταύρωση του μεγέθους καθώς και της διάρκειας της προστασίας που προσφέρει μια προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και η υβριδική ανοσία έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσησης από το στέλεχος Όμικρον. Οι ερευνητές ανασκόπησαν σχετικές μελέτες στις ιστοσελίδες MEDLINE, Europe PubMed Central, Embase, Web of Science, ClinicalTrials.gov, Cochrane, και τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ για Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιουνίου 2022.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 11 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία μετά από λοίμωξη SARSCoV-2 και 15 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία που προσφέρει η υβριδική ανοσία.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν για την αποτελεσματικότητα:

  • Από προηγούμενη λοίμωξη έναντι νοσηλείας ή σοβαρής νόσησης ανήλθε στο 74,6% [95% όρια αξιοπιστίας (CI) 63,1–83,5] στους 12 μήνες.
  • Από προηγούμενη λοίμωξη έναντι της επαναλοίμωξης έφτασε μόλις το 24,7% (95% CI 16,4–35,5) στους 12 μήνες.
  • Από υβριδική ανοσία έναντι εισαγωγής στο νοσοκομείο ή σοβαρής νόσου ήταν 97,4% (95% CI 91,4–99,2) στους 12 μήνες μετά τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό (2 δόσεις) ή την πιο πρόσφατη νόσηση και 95,3% (81,9–98,9) στους 6 μήνες μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό (3η δόση) ή την πιο πρόσφατη νόσηση.
  • Έναντι επαναλοίμωξης, η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον αρχικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 41,8% (95% CI 31,5–52,8) στους 12 μήνες, ενώ η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 46,5% (36,0–57,3) στους 6 μήνες.

Συνεπώς διαπιστώνεται η προστασία από τον SARS-CoV-2 μειώθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες έναντι της επαναμόλυνσης, αλλά παρέμειναν υψηλές και διατηρήθηκαν για την προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο και σοβαρή νόσηση.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-voitha-stin-prostasia-apo-ton-sars-cov-2-i-proigoymeni-loimoxi-kai-i-yvridiki-anosia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες