Πως βοηθά στην προστασία από τον SARS-CoV-2 η προηγούμενη λοίμωξη και η υβριδική ανοσία

Τη συμβολή της προηγούμενης λοίμωξης και της υβριδικής ανοσίας  στην προστασία έναντι του κορονοϊού αξιολόγησε μελέτη. Οι επιστήμονες διερεύνησαν  ακόμη το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει μέχρι τον επόμενο εμβολιασμό.

 Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας όσοι είχαν  υβριδική ανοσία διασφάλισαν και τη μεγαλύτερη προστασία. Ο συγκεκριμένος πληθυσμό μπορεί να και να επιμηκύνει την χρονική περίοδο για τον να εμβολιαςμό με την αναμνηστική δόση του εμβολίου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει.

Η μελέτη των Niklas Bobrovitz και συνεργατών  δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet infectious diseases. Τα στοιχεία συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Πάνος Μαλανδράκης.

Επιδίωξη  αποτέλεσε  η διασταύρωση του μεγέθους καθώς και της διάρκειας της προστασίας που προσφέρει μια προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και η υβριδική ανοσία έναντι της λοίμωξης και της σοβαρής νόσησης από το στέλεχος Όμικρον. Οι ερευνητές ανασκόπησαν σχετικές μελέτες στις ιστοσελίδες MEDLINE, Europe PubMed Central, Embase, Web of Science, ClinicalTrials.gov, Cochrane, και τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ για Covid-19 από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Ιουνίου 2022.

Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 11 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία μετά από λοίμωξη SARSCoV-2 και 15 μελέτες που αναφέρονταν στην προστασία που προσφέρει η υβριδική ανοσία.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν για την αποτελεσματικότητα:

  • Από προηγούμενη λοίμωξη έναντι νοσηλείας ή σοβαρής νόσησης ανήλθε στο 74,6% [95% όρια αξιοπιστίας (CI) 63,1–83,5] στους 12 μήνες.
  • Από προηγούμενη λοίμωξη έναντι της επαναλοίμωξης έφτασε μόλις το 24,7% (95% CI 16,4–35,5) στους 12 μήνες.
  • Από υβριδική ανοσία έναντι εισαγωγής στο νοσοκομείο ή σοβαρής νόσου ήταν 97,4% (95% CI 91,4–99,2) στους 12 μήνες μετά τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό (2 δόσεις) ή την πιο πρόσφατη νόσηση και 95,3% (81,9–98,9) στους 6 μήνες μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό (3η δόση) ή την πιο πρόσφατη νόσηση.
  • Έναντι επαναλοίμωξης, η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον αρχικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 41,8% (95% CI 31,5–52,8) στους 12 μήνες, ενώ η αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας μετά τον πρώτο αναμνηστικό εμβολιασμό μειώθηκε στο 46,5% (36,0–57,3) στους 6 μήνες.

Συνεπώς διαπιστώνεται η προστασία από τον SARS-CoV-2 μειώθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες έναντι της επαναμόλυνσης, αλλά παρέμειναν υψηλές και διατηρήθηκαν για την προστασία από εισαγωγή στο νοσοκομείο και σοβαρή νόσηση.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-voitha-stin-prostasia-apo-ton-sars-cov-2-i-proigoymeni-loimoxi-kai-i-yvridiki-anosia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Aυξάνονται οι παχύσαρκοι παγκοσμίως

Το ποσοστό των υπέρβαρων εφήβων έχει τετραπλασιαστεί από το 1990. Παράλληλα προβλήματα, η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα, όπως η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, τα καρδιολογικά και την αντιγήρανση

Η νανοτεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σε θέματα καρδιολογικά, ακόμη και στην αντιγήρανση Τα εμβόλια για την Covid είναι με...

Ετικέτες