Πως θα μειωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία – Τι θα αλλάξει στο νέο ΕΣΥ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για να μειωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία – Τι θα αλλάξει στο νέο ΕΣΥ

Τι σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συρρικνωθούν οι αναμονές στα χειρουργεία

Οι καθυστερήσεις αλλά και οι αναμονές μηνών για ένα χειρουργείο στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν χρόνια πληγή για το ΕΣΥ ενώ προκαλούν αφάνταστη ταλαιπωρία σε χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν καρτερικά να χειρουργηθούν.

Οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού κυρίως αναισθησιολόγων, αλλά και οι πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα πολύ σοβαρά περιστατικά είναι μια ζοφερή πραγματικότητα για το πολύπαθο ΕΣΥ.

Το μείζον αυτό πρόβλημα εξάλλου το παραδέχθηκε και ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη δεσμεύθηκε ότι θα είναι ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα επιλύσει.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στους σχεδιασμούς για να μειωθούν οι αναμονές και να ξεμπλοκάρουν οι λίστες χειρουργείων στο νέο ΕΣΥ είναι να προχωρήσουν άμεσα τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Βέβαια τα αγκάθια είναι πολλά καθώς ακόμη και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας δυσκολεύτηκε να εκδώσει διευκρινιστική υπουργική απόφαση για το πως θα αμείβονται οι γιατροί αλλά και πως θα χειρουργούνται οι ασθενείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της απογευματινές ώρες.

Καθόλου τυχαίο ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι θεσμοθετημένα εδώ και 20 χρόνια από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουδείς κατάφερε να τα λειτουργήσει.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΥ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει, ο ΕΟΠΥΥ όπως και στις ιδιωτικές κλινικές θα καλύπτει τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) δηλαδή ουσιαστικά το νοσοκομείο για τα απογευματινά χειρουργεία.

Παρότι πρότυπο θα αποτελέσει ο ιδιωτικός τομέας όπου σήμερα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% των εξόδων του νοσοκομείου για τους ασφαλισμένους του, στα δημόσια Νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καλύψει πλήρως τα νοσήλια, ώστε ο ασθενής να αναλάβει μόνο την αμοιβή του γιατρού.

Από το ποσό που θα καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ, ένα μέρος θα κατευθύνεται προς τους νοσηλευτές, τους διοικητικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι ασθενείς όμως θα καλύπτουν πλήρως την αμοιβή των γιατρών, ενώ η αμοιβή τους θα καθορίζεται με βάση τον κατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά και διαφορετικά για κάθε πράξη

Με ηλεκτρονικό μάτι τα χειρουργεία

Η παρακολούθηση όλων των χειρουργείων θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας με ηλεκτρονικό τρόπο όπου θα είναι εγγεγραμμένες όλες οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματισθεί.

Μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει στενός έλεγχος όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές

Ο έλεγχος θα εστιάζεται τόσο γενικότερα στο ωράριο που θα πρέπει να τηρούν οι γιατροί του δημοσίου όσο και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που θα κάνουν τις πρωινές ώρες σε σύγκριση με τα χειρουργεία που θα κάνουν σε ιδιωτικές κλινικές.

Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου γιατροί θα επικαλούνται έκτακτη ανάγκη για να παρακάμψουν τη λίστα προτεραιότητας, θα υπάρχει ειδικό σύστημα που θα καταμετρά τον αριθμό των χειρουργείων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο, ώστε να σημαίνει συναγερμός.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/06/blog-post_20.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες