back to top

Πώς θα γίνει βιώσιμο το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης

Οι υποχρεωτικές επιστροφές που υπερβαίνουν το 50%, δημιουργούν συνθήκες απόσυρσης των φαρμάκων από την αγορά, τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ.

Στην αέναη προσπάθεια αναζήτησης ενός βιώσιμου συστήματος Υγείας, το οποίο θα διασφαλίζει την έγκαιρη ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας σε θεραπείες που πραγματικά χρειάζονται, αναφέρθηκε ο Βασίλης Πενταφράγκας στο 7ο Healthcare Transformation.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έκανε λόγο για αστοχίες στην υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων, των κανόνων συνταγογράφησης και την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Είπε αναλυτικά τα εξής:

“Το χάσμα που δημιουργείται από τη μεσοσταθμική τιμή των καινούργιων φαρμάκων και των φαρμάκων που ανατιμολογούνται, είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να υπάρχει λογικό συμπέρασμα ότι πιέζοντας τις τιμές των φθηνότερων οικονομικότερων θεραπειών μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα”.

Όπως είπε, οι χώρες στην Ευρώπη το αντιμετωπίζουν, προσπαθώντας να κρατήσουν στην αγορά τα οικονομικότερα φάρμακα. Και αυτό είναι αυτό που πολύ σοφά προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση.

Υπογράμμισε πως με τα σημερινά δεδομένα η βιωσιμότητα είναι αμφισβητήσιμη: “Οι υποχρεωτικές επιστροφές, εφόσον υπερβαίνουν το 50%, δημιουργούν συνθήκες απόσυρσης των φαρμάκων από την αγορά ή επιλογών μη διάθεσης νεότερων θεραπειών στη χώρα”.

Σε σχέση με το υψηλό clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, τόνισε πως οι τελευταίες επιβαρύνσεις που υπερβαίνουν το 80% δεν αφορούν την καινοτομία: “Το σύνολο των καινοτόμων φαρμάκων αποζημιώνονται βάσει συμφωνιών για κλειστούς προϋπολογισμούς ή εκτός σε ανοικτούς προϋπολογισμούς και εφόσον διατίθενται το κανάλι των νοσοκομείων ή των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ οι συμφωνημένες επιστροφές συμψηφίζονται με το αναλογούν clawback. Το 83% αφορά γενόσημα, βιο-ομοειδή και οικονομικότερα φάρμακα”, σχολίασε.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως αφορά και τη βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης και βλάπτει τη χώρα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. “Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, γιατί εκτός από το ζήτημα των επιστροφών, ως παραγωγή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυξημένα κόστη σε πρώτες ύλες οι οποίες αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια από 50% έως 160%, την αύξηση των υλικών συσκευασίας από 20% έως 33%, την αύξηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό από 30% μέχρι 65% και των μεταφορικών έως 500%”, εξήγησε.

Επισήμανε πως εάν δεν υπήρχαν οι ενέσεις από τις εξαγωγές, οι εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/129576/v-pentafragkas-sto-7o-healthcare-transformation-pos-tha-ginei-viosimo-to-systhma-farmakeytikhs-perithalpshs-video

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες