Πως η υγρασία από τις μάσκες δρα κατά της λοίμωξης COVID-19

Η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας φαίνεται πως είναι σύμμαχός μας στην μάχη κατά των αναπνευστικών νοσημάτων όπως είναι  η λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Δείτε τη μελέτη εδώ

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/)  συνοψίζουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης των J.M.Courtney και Ad Bax στο περιοδικό Biophysical Journal (11/02/21, DOI: https://doi.org/10.1016/j.bpj.2021.02.002).

Οι ερευνητές  του NIH εξηγούν  ότι  η μάσκα αυξάνει σημαντικά την υγρασία στον αέρα που εισπνέει το άτομο που τη φοράει και αυτό το υψηλό ποσοστό υγρασίας έχει συνδεθεί με μικρότερη βαρύτητα λοίμωξης COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αποσαφηνίζουν ότι η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι ανάλογο παρατηρείται και με τη γρίπη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι  το υψηλό επίπεδο υγρασίας, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού στους πνεύμονες μέσω της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης, δηλαδή ο οργανισμός αποβάλλει τη βλέννα μαζί με δυνητικά επιβλαβή σωματίδια από τους πνεύμονες.

Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά υγρασίας είναι  δυνατόν να ενισχύσουν  την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερφερόνες, οι  οποίες δρουν ενάντια σε ιούς.

Όταν πέφτουν τα επίπεδα υγρασίας έχουν αρνητική επίδραση  στον μηχανισμό της βλεννοεπιθηλιακής κάθαρσης όσο και την απάντηση της ιντερφερόνης.  Η υπολειτουργία του μηχανισμού μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες εμφάνισης  λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε τέσσερις κοινούς τύπους μασκών:

·         μια μάσκα Ν95,

·         μια χειρουργική μάσκα τριών υφάνσεων,

·         μια μάσκα διπλής ύφανσης από βαμβάκι και πολυεστέρα και

·         μια βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης.

Από τη μελέτη  προέκυψε  ότι «όλες οι μάσκες αύξησαν το επίπεδο της υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα αλλά σε διαφορετικό βαθμό» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιδιαίτερα, στις χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρήθηκε άνοδος του επιπέδου υγρασίας στο εσωτερικό για όλες τις μάσκες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι σε όλες τις θερμοκρασίες, η βαμβακερή μάσκα παχιάς ύφανσης αύξησε περισσότερο το επίπεδο της υγρασίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «το υψηλό επίπεδο υγρασίας αποτελεί κάτι που οι περισσότεροι χρήστες μάσκας το αισθάνονται αλλά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η υγρασία μπορεί να είναι επωφελής για τους ίδιους».

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-i-ygrasia-apo-tis-maskes-dra-kata-tis-loimoxis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες