back to top

Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την δημόσια υγεία

Προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη και η προαγωγή υγείας τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία  του κοινωνικού συνόλου. 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024 χθες Πέμπτη 13 Ιουνίου. Η πρώτη ομιλήτρια ήταν η αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία τοποθετήθηκε για το θέμα «Επόμενα βήματα για τη Δημόσια Υγεία». Η πρόληψη και η προαγωγή υγείας βρίσκονται σήμερα στον πυρήνα της χάραξης πολιτικών υγείας, τόνισε η κ. Αγαπηδάκη κάνοντας αναφορά στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) που τρέχουν.  Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη για να μπορέσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και να ανταποκρινόμαστε άμεσα σε κάθε νέα πρόκληση δημόσιας υγείας που ενδεχομένως θα προκύψει λόγω της κλιματικής κρίσης στο μέλλον, χρειαζόμαστε γνώσεις, δεξιότητες και δομή.

Κλιματική αλλαγή

Στη συνεδρία με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και επιδράσεις στην υγεία», ο Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Κώστας Καρτάλης επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις των φαινομένων στη Μεσόγειο, όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, κλπ., δεν προστίθενται απλά στις επιπτώσεις των άλλων, αλλά φαίνεται να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», κ. Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο αναπνευστικό σύστημα. Οι ανισότητες ισχύουν και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς δεν έχουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού ίσες ευκαιρίες στην αντιμετώπισή τους, επισήμανε.

Με την σειρά του, ο κ. Παναγιώτης Καράνης, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, αναφέρθηκε στις αναδυόμενες, τις επανεμφανιζόμενες και τις παραμελημένες μολυσματικές ασθένειες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και δεν πρέπει πλέον να αγνοούνται. Τα παραμελημένα παθογόνα είναι ωστόσο παραμελημένα με δική μας ευθύνη, παρά το ότι ορισμένα εξ αυτών είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων και έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις, ο κ. Μιχάλης Κουρέας, ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρέθεσε επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε θερμότητα κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα ευρήματα μίας ελληνικής ανάλυσης 2.316.655 γεννήσεων στην Ελλάδα το διάστημα 1999-2021 έδειξαν πως ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξάνεται εκθετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην κεντρική ομιλία της έναρξης, ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά & π. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, επιχείρησε να απαντήσει στο κρισιμότερο ίσως ερώτημα για την πορεία της κλιματικής κρίσης, που είναι ο επιμερισμός της ευθύνης ανάμεσα στις χώρες, ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε και να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης. 

Στην ομιλία του με θέμα τις προκλήσεις από την Κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της στα συστήματα τροφίμων, ο καθηγητής Αντώνης Ζαμπέλας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) & Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του European Food Safety Authority(EFSA), είπε ότι η συμβολή των συστημάτων τροφίμων στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι μεγαλύτερη από 37%. Οι εκπομπές αυτές θα μπορούσαν να μειωθούν έως και κατά 20% για να προσεγγιστεί ο στόχος του 2030. 

Ο εμβολιασμός 

Η κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Γ.Ν. Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», εξήγησε ότι η σπουδαιότητα του εμβολιασμού της εγκύου αποσκοπεί αρχικά στην προστασία της υγείας του νεογνού και στη συνέχεια της εγκύου από λοιμώδες νόσημα. Περιλαμβάνει την παθητική μεταφορά μητρικών αντισωμάτων στο νεογνό και στο βρέφος, ώστε να επιτευχθεί μειωμένη νοσηρότητα, καθώς το 40% των θανάτων στη νεογνική ηλικία έως τα 5 έτη συμβαίνουν από νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε εξειδικευμένα εμβόλια που γίνονται στην έγκυο και τις λεπτομέρειες χορήγησής τους. Επισήμανε, τέλος, ότι ο εμβολιασμός στην κύηση έχει πολλές προκλήσεις που καθορίζουν το εμβολιαστικό σχήμα για την έγκυο με στόχο την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Η κυρία Θεανώ Γεωργακοπούλου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, αναφέρθηκε ειδικότερα στις τρέχουσες, παράλληλες επιδημικές εξάρσεις του κοκκύτη και της ιλαράς στη χώρα μας και την ανάγκη για κάλυψη των εμβολιαστικών κενών. Ο κοκκύτης είναι μια ισχυρά μολυσματική ασθένεια, καθώς από 100 ανεμβολίαστα επίνοσα άτομα που έρχονται σε επαφή με 1 άτομο με κοκκύτη, νοσούν τα 80. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η αναμενόμενη επιδημική έξαρση, το ποσοστό των ανεμβολίαστων ατόμων, η εξασθενημένη ανοσία, και η μειωμένη συμβολή της φυσικής ενίσχυσης. 

Ο εμβολιασμός φέρνει σε επαφή την ιατρική επιστήμη, τη δημόσια υγεία και την πρωτογενή πρόληψη με τη βιοηθική, το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλώντας διάλογο, στοχασμό και εφαρμοσμένη πολιτική ανέφερε κυρία Τίνα Γκαράνη-Παπαδάτου, καθηγήτρια Βιοηθικής ΠΑ.Δ.Α. Μπορεί ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός και κάτω από ποιους όρους; Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εγείρει διάφορα συνταγματικά ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, τον αυτοκαθορισμό και την αυτονομία του ατόμου, την αξία του ανθρώπου, την αρχή της ισότητας. 

Ο κ. Ηλίας Γκούντας, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου & Value and Patient Access Manager, MSD Greece, δήλωσε ότι τα εμβόλια συνιστούν μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας, επιπλέον, ο εμβολιασμός μείωσε σημαντικά την παιδική θνησιμότητα. Υπάρχει ένα παράδοξο που ισχύει για τον εμβολιασμό, το είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας, είπε. η Ελλάδα, ευτυχεί να διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα (ΕΠΕ) για την κάλυψη του παιδιατρικού πληθυσμού (9 εμβόλια που προστατεύουν από 14 παθογόνα) με εξαιρετικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο, η εμβολιαστική διστακτικότητα αποτελεί μία από τις δέκα μεγαλύτερες απειλές δημόσιας υγείας. 

Για την Υπεύθυνη ενημέρωση του πληθυσμού για την προστασία της δημόσιας υγείας ασχολήθηκε η δεύτερη σχετική με εμβόλια συνεδρία, με τη συμμετοχή των ομιλητριών Άννας-Μαρίας Λεούτση, Παρασκευής Κατσαούνου και του Γιώργου Σακκά, υπό τον συντονισμό της Δώρας Σταύρου. Η ενημέρωση του πληθυσμού για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία στο σπίτι και στο σχολείο, ενώ η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση, προάγοντας την κριτική σκέψη και την εγγραμματοσύνη. 

Κατά την Επίσημη Έναρξη του Συνεδρίου, που συντόνισαν η Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού και Επίτιμη Πρόεδρος του συνεδρίου, και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Αναστασία Μπαρμπούνη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι οι ρυθμοί εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιοι που η πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι για τον σχεδιασμό βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμων πολιτικών απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε να υπολογιστούν οι αλλαγές στη ζωή του πληθυσμού, ενδεχόμενα νέα νοσήματα που θα προκύψουν ή άλλα που θα αναβιώσουν και οι υπόλοιπες επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη μετακίνηση εκατομμυρίων πληθυσμού. 

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με την ιδιότητά του ως ψυχιάτρου, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στη θεματολογία του συνεδρίου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Δημόσια Υγεία, προστέθηκε και η διάσταση της ψυχικής υγείας. Ανέφερε ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί άγχος και διαταραχή της ψυχικής σφαίρας του πληθυσμού μέσα από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον που δημιουργεί στους ανθρώπους και θα πρέπει να υπάρχει επέκταση της επένδυσης στην ψυχική υγεία στην Ελλάδα αλλά και αντίστοιχος σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Ξάνθος, αντιπρύτανης ΠΑ.Δ.Α., από τη θεσμική του θέση, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ και το συγκεκριμένο συνέδριο, ενώ ως γιατρός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον φαινότυπο των ανθρώπων.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-i-klimatiki-allagi-epireazei-tin-dimosia-ygeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες