Πως εξελίσσονται οι έρευνες για τα εμβόλια

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «περικυκλώνει» την ανθρωπότητα και η επιστημονική έρευνα για τα εμβόλια αναμένεται να δώσει ένα σημαντικό όπλο. Αρκετές είναι οι απόπειρες που βρίσκονται σε κλινική δοκιμή φάσης 3 για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 και από τα αποτελέσματα αυτών θα κριθεί η πολυπόθητη αδειοδότηση της παραγωγής τους.

Χρήσιμα στοιχεία για την πορεία των ερευνών αντλήσαμε από την ανασκόπηση των στοιχείων που επιχείρησαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης ΝτάνασηςΜαρία ΓαβριατοπούλουΕυστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αλλά και την ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Ηλία Μόσιαλού.

 Moderna

Πρόκειται για το mRNA-1273 εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο συμμετέχουν 23,000  άτομα στην κλινική μελέτη και κατά τους ερευνητές του ΕΚΠΑ θα δοκιμαστεί  σε 89 περίπου ερευνητικά κέντρα  στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο  mRNA-1273 της Moderna χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του αγγελιοφόρου  RNA (messenger RNA), ώστε να κωδικοποιεί αυτό το κομμάτι της  πρωτεΐνης-ακίδας του ιού.

Pfizer

H Pfizer εκτιμά ότι έχει ξεπεράσει τους 29,000 συμμετέχοντες, ενώ έχει ζητήσει έγκριση του FDA για να επεκτείνει την κλινική δοκιμή σε 44,000. Αναμένεται οριστική αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά (Albert Bourla)  σημείωσε ότι επιδίωξη είναι η επέκταση της κλινική δοκιμή και να συμπεριλάβουν και άλλους πληθυσμούς, όπως παιδιά ηλικίας 16-18 ετών και άτομα με HIV ή ηπατίτιδα (B και C) για να παρέχουν πρόσθετα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

 AstraZeneca

Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Jenner Institute Oxford University and Oxford Vaccine Group). Ως γνωστόν έγινε επανεκκίνηση της φάσης ΙΙΙ . Στην κλινική έρευνα συμμετέχουν 47,000 και  υπολογίζεται ότι έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο 18,000 εθελοντές. Συνολικά, η μελέτη θα συμπεριλάβει 30.000 ενήλικες εθελοντές σε 80 κέντρα στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο AZD1222 χρησιμοποιεί αδενοιό από χιμπατζή ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση.

Δυο εμβόλια της Sinopharm:

Ήδη στη πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή σε φάση ΙΙΙ έλαβαν μέρος 15,000 άτομα και ενδεχομένως να υπάρξει σύντομα ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Σημειώνεται ότι συμμετέχουν 5,000 εθελοντές για κάθε ένα από τα εμβόλια, συν μια ομάδα ελέγχου 5,000 ατόμων που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Αυτή η κλινική δοκιμή ονομάζεται ‘για την ανθρωπότητα’ (4Humanity) και έχει ήδη αρχίσει μια διεθνής επέκταση της, με επιπλέον 30,000 άτομα.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, άλλα 16,000 άτομα από τα ΗΑΕ είχαν συμμετάσχει, δηλαδή τα μισά του στόχου των 45,000 για τις συνδυασμένες δοκιμές, ενώ τα ΗΑΕ προχώρησαν σε έκτακτη αδειοδότηση εμβoλίου της Sinopharm. Τα αποτελέσματα είναι σε αναμονή.

Coronavac της Sinovac

Είναι εμβόλιο από την Κίνα, αλλά διεξάγεται η κλινική δοκιμη σε φάση ΙΙΙ στην Βραζιλία. Ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες, με 4,000 να έχουν λάβει το εμβόλιο. Η δοκιμή αφορά 8,870 εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κλινική δοκιμή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη αποτελέσματα.

CanSino

Έχει λάβει αδειοδότηση για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα.

Πηγή: https://virus.com.gr/pos-exelissontai-oi-ereynes-gia-ta-emvolia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την σκόνη: Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να βγουν από το σπίτι

Τι αναφέρουν οι οδηγίες για την προστασία της υγείας των ασθενών και του γενικού πληθυσμού, από την σκόνη. Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης...

Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο; Εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΠΕ με πρωταγωνιστές- έκπληξη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ «Τι κοινό έχουμε όλοι εμείς με έναν δύτη, έναν κλαρινετίστα, έναν αθλητή της άρσης βαρών και μια τηλεπαρουσιάστρια;» Μία, μεταξύ άλλων πιθανών απαντήσεων,...

Πόσο σχετίζεται η διατροφική πρόσληψη αλατιού με την εμφάνιση νεφρικής νόσου?

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εντούτοις, η συσχέτιση με την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) δεν είναι γνωστή. Στην...

Ετικέτες