back to top

Πέντε σοβαροί λόγοι για να κάνουμε φέτος το αντιγριπικό εμβόλιο

Οδεύοντας προς ένα φθινόπωρο και χειμώνα με την συνύπαρξη κορωνοϊού και εποχικής γρίπης, ειδικοί του Γέιλ εξηγούν πώς θα βοηθήσει εμάς, τους επαγγελματίες καθώς και τα συστήματα υγείας ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Την καίρια σημασία που αποκτά φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός, υπό το πρίσμα της συνύπαρξης με την πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Γέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραθέτοντας πέντε σημαντικούς λόγους για να κάνουμε το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.
Αποφυγή επιβάρυνσης των νοσοκομείων

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τη διαχείριση της εποχικής γρίπης και του ιού SARS-CoV-2 ταυτόχρονα.

Ακόμη και σε έτη κατά τα οποία δεν υπήρχε η απειλή της COVID-19, τα κρούσματα εποχικής γρίπης μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις κλινών στα νοσοκομεία, επισημαίνει ο Δρ Matthew Grant, εξειδικευμένος λοιμωξιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Ο ίδιος έχει μετάσχει σε εκτενή σχεδιασμό για την πιθανότητα ενός «twindemic», μίας διπλής επιδημίας γρίπης και κορωνοϊού, ένα σενάριο που κατά ορισμένους ιατρούς στις ΗΠΑ θα σήμαινε αρχική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς ως κρούσμα COVID-19, με την απομόνωσή του μέχρι να ελεγχθεί και να διαγνωστεί.

Εάν είτε το ποσοστό κρουσμάτων γρίπης, είτε κορωνοϊού, αυξηθεί και μόνο κατά 10%, θα επηρεάσει το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι επαγγελματίες υγείας.

Παράλληλα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει και τους γύρω μας· η γρίπη είναι μεταδοτική 48 ώρες πριν το άτομο εμφανίσει συμπτώματα, συνεπώς την μεταδίδουμε χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από τον ιό.

Αποφυγή σύγχυσης των συμπτωμάτων

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα μπορούσε να εμποδίσει τη σύγχυση των συμπτωμάτων. Υφίσταται σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκληση η διάκριση μεταξύ των ιών.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως αν και ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται πως κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί από τη γρίπη, το να γνωρίζει ο ιατρός εάν ο ασθενής έχει εμβολιαστεί ή όχι είναι σημαντικό στοιχείο εν μέσω της πανδημίας.

Αμφότεροι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν νόσο που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη
Βήχα
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση
Πονόλαιμο
Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
Μυϊκό πόνο ή πόνοι στο σώμα
Πονοκέφαλο
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν εμετό και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά από τους ενήλικες
Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η απώλεια γεύσης και οσμής είναι αποκλειστικά σύμπτωμα της COVID-19.

Πιθανή προστασία από βαριάς μορφής COVID-19

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται ήδη για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και ως προς τη μετάδοση της γρίπης. Η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι ο πρωταρχικός τρόπος μείωσης της εξάπλωσης της γρίπης στους χώρους των νοσοκομείων μαζί με το πλύσιμο των χεριών,

«Γνωρίζουμε από χρόνια εμπειρίας με τη γρίπη ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να διακόψουν τη μετάδοση. Οι χειρουργικές μάσκες είναι ο πρωταρχικός τρόπος μείωσης της εξάπλωσης της γρίπης στο νοσοκομείο, μαζί με το πλύσιμο των χεριών», λέει ο Δρ Grant.

Όμως, το εμβόλιο θεωρείται το πιο σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της γρίπης και αποτελεί παράλληλα, έμμεσα, στρατηγική για την πρόληψη της COVID-19, επειδή μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

«Το τμήμα επειγόντων αποτελεί χώρο όπου κινδυνεύετε να εκτεθείτε στον κορωνοϊό» λέει ο Δρ Grant.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί επίσης να προστατεύσει από την COVID-19 και κατ’ άλλους τρόπους. Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η γρίπη θα έκανε κάποιον πιο ευαίσθητο στον κορωνοϊό ή το αντίστροφο -αν και γνωρίζουμε ότι η γρίπη κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, κατά τον ίδιο.

Δεν γνωρίζουμε ούτε τι θα συνέβαινε εάν κάποιος προσβληθεί ταυτόχρονα από γρίπη και COVID-19. «Πραγματικά δεν γνωρίζουμε, αλλά μπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι δύο ιοί θα μπορούσαν να δράσουν συνδυαστικά και να προκαλέσουν βαρύτερη νόσο» αναφέρει.

Βαριάς μορφής γρίπη μπορεί να απειλήσει τη ζωή

Τα στατιστικά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από την COVID-19 είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, όμως και ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από τη γρίπη είναι εξίσου.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019 στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι 35,5 εκατ.άνθρωποι νόσησαν από γρίπη. Πολλοί εμφάνισαν ήπια μορφή και μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους στο σπίτι. Ωστόσο, 16,5 εκατ χρειάστηκαν ιατρική επίσκεψη, 490.600 νοσηλεύτηκαν και 34.200 πέθαναν, σύμφωνα με το CDC.

Και ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι βαρύτερος. Σύμφωνα με το CDC, κατά την ίδια περίοδο, το εμβόλιο της γρίπης πιστεύεται ότι εμπόδισε περίπου 4,4 εκατομμύρια κρούσματα γρίπης, 58.000 νοσηλείες και 3.500 θανάτους.

Όπως παρατηρείται και με την COVID-19, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης, αλλά και νέοι, υγιείς άνθρωποι αρρωσταίνουν επίσης σοβαρά. «Μερικές φορές βλέπουμε απόλυτα υγιείς εφήβους και νεαρούς ενήλικες που έχουν τόσο σοβαρής μορφής γρίπη, που πρέπει να μπουν σε αναπνευστική υποστήριξη, -και είναι και μερικοί που πεθαίνουν και αυτό είναι πολύ τραγικό» λέει ο Δρ Grant.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/fitness-wellbeing/130382/pente-sovari-logi-gia-na-kanoume-fetos-to-antigripiko-emvolio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες