«Πώς αντιμετώπισε η Ελλάδα τον COVID-19» – Παρέμβαση Β. Κικίλια στο Web Talk του World Jewish Congress

Για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης που οδήγησαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, αλλά και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο WebTalk του παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου (WJC).

Ο υπουργός Υγείας τόνισε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ότι η επιτυχία της χώρας μας βασίστηκε κυρίως στους εξαιρετικούς επαγγελματίες του Ε.Σ.Υ. – ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό –  στο ΕΚΑΒ και φυσικά στους επιστήμονες του ΕΟΔΥ που εντόπισαν το πρώτο κρούσμα και όλη αυτή την περίοδο, με ενδελεχή ιχνηλάτηση, κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Όσον αφορά στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε τη δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση για τα μέτρα και τις αποφάσεις που λάμβανε η κάθε χώρα.

Αυτός ήταν και ο λόγος- όπως είπε – που ο ίδιος πρότεινε στην πρώτη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα μεταξύ των κρατών- μελών ώστε σε πραγματικό χρόνο να γίνονται γνωστές οι πολιτικές  και επιστημονικές αποφάσεις που παίρνει η κάθε χώρα.

«Χαίρομαι που αυτό έγινε πράξη, έστω και με καθυστέρηση» ανάφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει να κάνει πολλά ακόμα βήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη συνεργασία.

Ο κ. Κικίλιας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την περίοδο του καλοκαιριού.

Όπως είπε, το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης των νησιών βασίστηκε στην ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, testing και με την ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού συστήματος διακομιδών, εναέριων και πλωτών. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν «ακτινωτό» σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα τα καταφέρουμε ξανά. Με σχέδιο, αλληλεγγύη, ατομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι από το περασμένο φθινόπωρο έχει μπει στη ατζέντα η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου και σε θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ήδη δρομολογείται η διαδικασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας της υγείας μεταξύ των τριών χωρών.  

«Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/467285/Pos-antimetopise-i-Ellada-ton-COVID-19—Parembasi-B-Kikilia-sto-Web-Talk-tou-World-Jewish-Congress

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες