back to top

Ποιος ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μείωση κινδύνου μόλυνσης από τον covid-19

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από covid-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας. Σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid-19  είχαν όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της covid-19.Τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανάλυσης παρουσιάζουν περιληπτικά η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία άνω των 55.000 ατόμων και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον covid-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, αφού τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του covid-19.

Η συσχέτιση

Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από τον covid-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού.  Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του covid-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί  να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η covid είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης από covid εξαρχής. Ακόμη και εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του covid, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο covid-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

Πηγή: https://virus.com.gr/poios-o-rolos-tis-mesogeiakis-diatrofis-sti-meiosi-kindynou-molynsis-apo-ton-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αναθεώρηση του τρόπου διάγνωσης της παχυσαρκίας

Η μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο για την διάγνωση της παχυσαρκίας και μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη εκτίμηση, σύμφωνα...

Πώς να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά των εορτών

Χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγούμε από τα παραπανίσια κιλά των εορτών δίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γεωργία Βαβουρανάκη Χρήσιμες συμβουλές για να απαλλαγούμε από τα...

Νέοι κανόνες Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην ΕΕ – Πώς θα αυξήσουν την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Οι νέοι κανόνες θα ξεκινήσουν να ισχύουν για τις καινούργιες δραστικές ουσίες που προορίζονται για τη θεραπεία του καρκίνου Στις 12 Ιανουαρίου 2025 τίθεται σε...

Ετικέτες