back to top

Ποιος ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη μείωση κινδύνου μόλυνσης από τον covid-19

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από covid-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας. Σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid-19  είχαν όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε μόλις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της covid-19.Τα στοιχεία της συγκεκριμένης ανάλυσης παρουσιάζουν περιληπτικά η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία άνω των 55.000 ατόμων και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας covid για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον covid-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, αφού τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του covid-19.

Η συσχέτιση

Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από τον covid-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού.  Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η Μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του covid-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί  να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η covid είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης από covid εξαρχής. Ακόμη και εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του covid, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον covid-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο covid-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

Πηγή: https://virus.com.gr/poios-o-rolos-tis-mesogeiakis-diatrofis-sti-meiosi-kindynou-molynsis-apo-ton-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία επαγγέλματα που δεν απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Γκέιτς θεωρεί ότι η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιλύσει πολλές προκλήσεις, όπως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά θα φέρει και έντονες αλλαγές...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.5.2025,- Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι συναδέλφισες Mη το συγχέεται με τo GDMT(Guidelines directed Medical Therapy) Το κάρδιο - νέφρο -μεταβολικό σύνδρομο( cardio-kidney-metabolic (CKM) syndrome) καθιερώθηκε  σαν νέα οντότητα το 2023 ...

Η σημασία και η καινοτομία της εξ αποστάσεως καρδιολογικής εκτίμησης.

Όπως μας ενημερώνει ο επεμβατικός καρδιολόγος Αθηνόδωρος Νικητόπουλος, όταν οι πρώτες καρδιολογικές εξετάσεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καρδιολογικού προβλήματος, η πρώτη αντίδραση του ασθενούς είναι...

Ετικέτες