back to top

Ποιοι Παράγοντες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Long COVID; Τι Έδειξε Νέα Μελέτη

Η ανάλυση των δεδομένων για περισσότερους από 800.000 ασθενείς αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος long COVID δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς που νοσούν από COVID-19 και μπορεί να διαφοροποιείται με βάση αρκετούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες, οι καπνιστές και οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από long COVID, ενώ αντίθετα ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

«Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε ποιοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID και να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες θεραπείες εγκαίρως. Το γεγονός αυτό θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε την επιβάρυνση από τη νόσο σε πληθυσμιακό επίπεδο», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, εξέτασε δεδομένα από 41 προηγούμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 860.783 ασθενείς. Στις αναλύσεις που έκαναν οι συγγραφείς, αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης long COVID. Μεταξύ αυτών, τα σημαντικότερα ήταν:

  • Το γυναικείο φύλο
  • Η ηλικία άνω των 40 ετών
  • Το ιστορικό καπνίσματος
  • Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος
  • Το ιστορικό νοσηλείας για την COVID-19

Η long COVID, σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι η νόσος που περιγράφει τα συμπτώματα που παραμένουν στους ασθενείς (ή εμφανίζονται για πρώτη φορά) τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Το ιστορικό άλλων διαγνώσεων, όπως για παράδειγμα οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, το άσθμα, ο διαβήτης και η ανοσοκαταστολή, συνδέθηκαν επίσης με αυξημένο κίνδυνο long COVID, όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει επίσης ότι οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο long COVID, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς οι γυναικείες ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν την απόκριση της φλεγμονής στην COVID-19, καθώς και τις επιδράσεις της τελευταίας μακροπρόθεσμα.

Αντίστοιχα, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο long COVID, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην παρούσα μελέτη.

Ωστόσο, σχεδόν 3 χρόνια από την αρχή της πανδημίας, ακόμα δεν γνωρίζουμε όσα θα θέλαμε για τους μηχανισμούς της long COVID, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου.

«Αν και αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι ορισμένες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα ο εμβολιασμός για την COVID-19, μπορεί να περιορίσουν τον κίνδυνο long COVID, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια οριστική θεραπεία για τη νόσο. Προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι κάποιος δεν μπορεί να παρουσιάσει long COVID είναι να αποφύγει εντελώς μία λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα νέες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν πιθανές θεραπείες για τη νόσο.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/poioi-paragontes-afxanoun-ton-kindyno-long-covid-ti-edeixe-nea-meleti/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες