Αν και οι ειδικοί σημειώνουν πως ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) δεν είναι ένας νέος ιός για τη χώρα μας και το κρούσμα του 71χρονου που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δεν θα αποτελεί το “πρώτο κρούσμα”, υπάρχει έντονη ανησυχία για το “κοκτέιλ” αναπνευστικών λοιμώξεων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες (πολλά κρούσματα γρίπης Α, κορονοϊός και RSV).
Ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά ορισμένες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Ειδικότερα, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο. Ο HMPV αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες σοβαρής βρογχιολίτιδας και πνευμονίας σε αυτές τις ηλικίες.
Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη πλευρά, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος που συνοδεύει τη γήρανση, ενώ συχνά έχουν συνοδά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Επιπλέον, άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, ΧΑΠ, καρδιοπάθειες ή διαβήτη, κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε λόγω ασθενειών όπως ο HIV/AIDS είτε λόγω λήψης ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, για παράδειγμα μετά από μεταμόσχευση ή κατά τη διάρκεια θεραπείας καρκίνου.
Άτομα που είναι σε κλειστούς ή πολυσύχναστους χώρους, (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί ή στρατόπεδα), αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, καθώς ο ιός μεταδίδεται εύκολα μέσω σταγονιδίων και επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
Τα μέτρα πρόληψης για τον μεταπνευμονοϊό είναι παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Επικεντρώνονται στη διακοπή της μετάδοσης και στην ενίσχυση της ατομικής υγιεινής. Συγκεκριμένα:
– Πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό
– Αποφυγή επαφής με πρόσωπα που νοσούν: Η στενή επαφή, όπως αγκαλιές, χειραψίες ή φιλί, με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως βήχα ή πυρετό, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.
– Κάλυψη του στόματος και της μύτης: Κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, η κάλυψη με χαρτομάντιλο ή, αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με τον αγκώνα, περιορίζει τη διάδοση σταγονιδίων στον αέρα.
– Απολύμανση επιφανειών: Ο HMPV μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα.
– Αποφυγή συνωστισμού: Η παραμονή σε πολυσύχναστους χώρους, ειδικά σε περιόδους αυξημένης κυκλοφορίας του ιού, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης.
– Καλός αερισμός χώρων
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, η απομόνωση και η αποφυγή επαφής με άλλους μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Πηγή: TheTOC.gr, https://www.capital.gr/health/3894931/poioi-diatrexoun-megalutero-kinduno-apo-ton-metapneumonoio/