back to top

Ποιες startups καινοτομούν στον κλάδο της Υγείας – Η λίστα

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της Υγείας, της Ιατρικής και της Υγειονομικής Περίθαλψης εξελίσσεται ραγδαία, με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού, που προέρχεται από τομείς όπως η Αεροναυπηγική, η Βιοτεχνολογία και η Πληροφορική. Εξελιγμένα συστήματα Ρομποτικής (robotics), πλατφόρμες βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), την Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και τη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), Δίκτυα Συνδεδεμένων Συσκευών (IoT) και υποδομές «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing) έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια.

Όμως, η τεχνολογία του τομέα Υγείας (στα αγγλικά, «Health Tech»), πλέον πραγματοποιεί… άλματα προόδου και υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές αναδυόμενες τεχνολογίες και τάσεις, που διαμορφώνουν τον τομέα με πρωτοφανείς ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Αυτές οι κορυφαίες τάσεις περιλαμβάνουν τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, τη διαχείριση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, την ανίχνευση λοιμώξεων του αίματος και την ψηφιακή παρακολούθηση του CO2. Άλλες καινοτομίες βελτιώνουν τη θεραπεία της Ψυχικής Υγείας, τα όργανα Κρυοχειρουργικής, την ποσοτική ανατροφοδότηση της ανάκαμψης, τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, τους παλμικούς υπερήχους χαμηλής έντασης και την αξιολόγηση της υγείας με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ουσιαστιακά μεταμορφώνουν το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και βελτιώνοντας τη συνολική παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Σε αυτή την τεχνολογική και «ψηφιακή» επανάσταση που συντελείται σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως η πανδημία του κορωνοϊού έπαιξε ρόλο «καταλύτη» καθώς εταιρίες-κολοσσοί, πολυεθνικοί όμιλοι και τα μεγαλύτερα επενδυτικά fund παγκοσμίως, έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε έρευνα, σε ανάπτυξη ερευνητικών εργαστηρίων και ομάδων, αλλά και στην εξαγορά νεοφυών επιχειρήσεων (startups), με πρωτοποριακές ή καινοτόμες λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως οι κλάδοι της Υγειονομικής Περίθαλψης και της Τεχνολογίας Υγείας σημειώνουν τεράστια αύξηση των δαπανών και των επενδύσεων και για καλό λόγο. Από το 2016 έως το 2021, οι βιομηχανίες Υγείας και Υγειονομικής Περίθαλψης έλαβαν επιπλέον 280% σε επενδύσεις, δηλαδή κεφάλαια συνολικού ύψους 51,3 δισ. δολαρίων.

Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι αυτός ο τομέας και γιατί οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν όχι μόνο νέα «εγχειρήματα» μεγάλων ομίλων του κλάδου, αλλά και health tech startups, προκειμένου να συνεισφέρουν στην εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου και ταυτόχρονα να αποκομίσουν (υπερ)κέρδη.

Οι 10 ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίζουν

Υπάρχουν ήδη αρκετοί μεγάλοι παίκτες στην Ευρώπη που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσά κεφαλαίων, όπως είναι ο γίγαντας της Τηλεϊατρικής, η Babylon Health στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γερμανική insurtech Wefox, Υγείας η σουηδική digital healthtech Kry, η γαλλική insurtech Alan, οι Docplanner και Doctolib, κ.ά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μία «έκρηξη» σε νεοφυείς startups ψηφιακής θεραπείας, όπως είναι η Mind Maze (εστιάζει σε θεραπείες νευροαποκατάστασης), δημιουργίας διαγνωστικών τεστ για κατ’ οίκον διάγνωση, όπως η Bloom Diagnostics (κιτ για αιματολογικό έλεγχο κατ’ οίκον), και η Binx, και startups που εργάζονται πάνω στη διασταύρωση βιοφαρμακευτικών και Τεχνολογιών Υγείας, όπως η Healx, η οποία ειδικεύεται σε θεραπείες σπάνιων νόσων, και η digital health εταιρία Kaia Health.

Στην Ελλάδα το «οικοσύστημα» των startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τομέα Health tech είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece». Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το εξωτερικό, έχοντας προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και venture funds από όλο τον κόσμο.
 • * Η e-NIOS αναπτύσσει τεχνολογίες για την ανάλυση μεγάλων βιολογικών δεδομένων με εφαρμογή στην Ιατρική Ακριβείας και την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων. Ουσιαστικά, επιλύει το πρόβλημα της ιεράρχησης των βιοδεικτών μεταξύ πληθώρας παραγόντων που λειτουργούν ή επιδρούν ταυτόχρονα με πολύπλοκο τρόπο, από τους οποίους λίγοι έχουν αιτιακή σχέση με το βιολογικό φαινόμενο (π.χ. την εκδήλωση μίας ασθένειας).
 • * Η Althexis είναι μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που προωθεί την καινοτομία στον τρόπο διεξαγωγής δερματολογικών εξετάσεων. Είναι μία ενοποιημένη τεχνολογική πλατφόρμα που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς, τους αισθητικούς και τους γενικούς ιατρούς να συνεργάζονται με τους δερματολόγους στη διαδικασία εξέτασης του δέρματος. Ως λύση ενσωματώνει προηγμένη τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και πολυφασματική απεικόνιση με υποστήριξη Cloud και χαρακτηριστικά Τηλεϊατρικής.
 • * Η Euclia παρέχει υπηρεσίες Modelling as a Service (MaaS), αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες κατασκευής, φιλοξενίας και διαμοιρασμού υπολογιστικών μοντέλων μέσω του διαδικτύου. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι πως «η Μηχανική Μάθηση βρίσκει τα μοτίβα και η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων».
 • * Η CritIS Medical Synergy προσφέρει λύσεις διαχείρισης του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συλλέγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), χωρίς τη χρήση χειρόγραφων, διαγραμμάτων και εγγράφων.
 • * Η Genome Analysis αποτελεί τον τεχνοβλαστό της Μοριακής Διατροφής του Τμήματος Επιστήμης Διατολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου. Αναπτύσσει προσωποποιημένο διατροφικό lifestyle βασισμένο στο ατομικό γενετικό προφίλ.
 • * Η RETOUCH – Health Solutions αναπτύσσει μία μοναδική, φορητή λύση αποκατάστασης (ρομποτικό σύστημα άκρου) για ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και παρουσιάζουν δυσλειτουργία, πλήρη ή μερική απώλεια της κινητικότητας άκρων. Ο «εξωσκελετός» RETOucH είναι ένα ρομποτικό σύστημα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.
 • * H ImmunoRec επικεντρώνεται στην τεχνολογία εξατομικευμένων εμφυτεύσιμων εμβολίων, χωρίς φαρμακευτική ουσία, μολυσματικότητα ή ανοσοενισχυτικά. Είναι το αποτέλεσμα δεκαετούς εργαστηριακής έρευνας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή της βιοτεχνολογίας των εμφυτεύσιμων εμβολίων.
 • * Η HearArtTec Technologies προτείνει λύσεις για την αποκατάσταση της ακοής με βέλτιστο, εξατομικευμένο και βασισμένο σε ευφυείς τεχνολογίες τρόπο σε χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας και ακουστικών εμφυτευμάτων.
  * Η Collaborate Health Cloud έχει δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη λύση που υποστηρίζει τους παρόχους Υγείας και τους ασθενείς στην πρόληψη και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρόνιων και σπάνιων παθήσεων.
 • * Η Cloudpharm βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων, που ενισχύουν την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) επαναστόχευσης. Παράλληλα, αναπτύσσει αλγορίθμους τελευταίας τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων και παρέχει υπολογιστικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη φαρμάκων σε εικονικό περιβάλλον, με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πηγή: https://healthpharma.gr/business/poies-startups-kainotomoyn-ston-klado-tis-ygeias-i-lista/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες