Ποια στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη ανησυχούν τους ειδικούς

Περισσότερα από 1 στα 10 άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη και περισσότερα από 1 στα 3 έχουν προδιαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως προκύπτει από έκθεση του CDC. Οι ειδικοί στέλνουν σήμα κινδύνου για τον επιπολασμό του σακχαρώδη διαβήτη.

Την έκθεση σχολιάζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Νικόλαος Τεντολούρης (Καθηγητής Παθολογίας) και Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας).

Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα 2017 ως 2020 και προέρχονται από διάφορες αντιπροσωπευτικές πηγές σχετικά με τον επιπολασμό και την επίπτωση εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και προδιαβήτη. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές, με οξείες και μακροπρόθεσμες διαβητικές επιπλοκές αλλά και με το κόστος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε:

  • 37,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν σακχαρώδη διαβήτη ή 11,3% του πληθυσμού.
  • Εξ αυτών 28,7 εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί,
  • 8,5 εκατομμύρια ή 23% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη δεν έχουν διαγνωστεί.
  • Άλλα 96 εκατομμύρια ενήλικες έχουν προδιαβήτη, αποτελώντας το 38% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ
  • Εξ αυτών μόνο το 19% γνωρίζει την κατάσταση αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα στοιχεία της έκθεσης του CDC το 2019, που έδειχνε 34,2 εκατομμύρια με σακχαρώδη διαβήτη ή 10,5% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων 7,3 εκατομμυρίων περιπτώσεων που ήταν αδιάγνωστες. Ο επιπολασμός του προδιαβήτη ήταν 88 εκατομμύρια τότε.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανησυχητική άνοδο των αριθμών και εκτιμούν ότι ενδεχομένως αντικατοπτρίζει ανάλογες αυξήσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Ακόμη, οι επιστήμονες θεωρούν ο υψηλός αριθμός ατόμων με προδιαβήτη καθώς και εκείνων που αγνοούν ότι έχουν προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τροφοδοτεί περαιτέρω την πανδημία αυτή .

Ο σακχαρώδης διαβήτης  εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε παχύσαρκους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι εξαιτίας της περίσσειας λιπώδους ιστού  εκκρίνονται ουσίες που οδηγούν σε ινσουλινοαντίσταση και επακόλουθη υπερινσουλιναιμία. Από ένα σημείο και μετά τα β κύτταρα του παγκρέατος, που παράγουν ινσουλίνη, δεν  ελέγχουν την ινσουλινοαντίσταση,  οπότε εκδηλώνεται υπεργλυκαιμία, ως προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης.

Πλέον υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές αντιδιαβητικές αγωγές. Έμφαση όμως πρέπει να δοθεί στην πρόληψη του διαβήτη, δηλαδή στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-stoicheia-gia-ton-sakcharodi-diaviti-anisychoyn-toys-eidikoys/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Ετικέτες