Ποια ψηφιακά εργαλεία θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση του παχύσαρκου ασθενή?

Όπως κάθε ασθενής στο ταξίδι του για αναζήτηση φροντίδας, έτσι και για την παχυσαρκία απαιτείται η αναγνώριση του προβλήματος, η έγκαιρη ανίχνευση του, η διάγνωση του. Στις διάφορες στάσεις που θα κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς, στο ιατρείο της γειτονιάς, σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, ή στη διαχείριση των προβλημάτων υγείας του, εξαιτίας και όχι μόνο της παχυσαρκίας, κάθε μία στάση, δημιουργεί δεδομένα υγείας. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι πολύτιμος οδηγός για τη χάραξη πολιτικών υγείας. Σε μία ψηφιακή εποχή θα πρέπει να μπορούν να καταγράφονται και να αποτελέσουν οδηγό ορθολογικής λήψης μιας απόφασης και τεκμηριωμένης λήψης πολιτικής για τη διαχείριση του προβλήματος. Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας του ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Ελευθέριος Θηραίος, στο Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, που διοργανώθηκε από τη Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Τρίτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .«Είναι επιτακτική η ανάγκη χρήσης εργαλείων και κριτηρίων διάγνωσης, κριτηρίων ένταξης ενός ασθενή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Χρειαζόμαστε κωδικοποίηση του νοσήματος, και διαδικασία λήψης μιας απόφασης, μέσα από συγκεκριμένους αλγόριθμους. Σήμερα έχουμε αυτά τα ψηφιακά εργαλεία. Και αν παλιότερα είχαμε κατακερματισμένες τέτοιες εφαρμογές, σήμερα έχουμε την ΗΔΙΚΑ, που αποτελεί εθνικό ψηφιακό κόμβο για την ηλεκτρονική υγεία στην Ελλάδα, με τις δυνατότητες διαλειτουργίας με υφιστάμενες εφαρμογές, νοσοκομεία, ΠΦΥ, επαγγελματίες υγείας, αλλά και εργαλεία που αναπτύσσονται, όπως είναι τα μητρώα ασθενών και τα πρωτόκολλα». Υπάρχουν ήδη κάποια εργαλεία στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με τη χρήση των οποίων οι γιατροί είναι εξοικειωμένοι. Και αυτά θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον κ. Θηραίο, με μία παραμετροποίηση, να αποτελέσουν εργαλεία διαχείρισης των δεδομένων υγείας του παχύσαρκου ασθενή. 

Ηλεκτρονικός φάκελος

«Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς στο ΕΣΥ. Ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια πιλοτικά από τις δομές ΠΦΥ, η πρόθεση είναι να αναπτυχθεί και να έχουν πρόσβαση όλοι οι γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, μιας και ουσιαστικά περιλαμβάνει μία λογική ενός συνοπτικού ιστορικού του πολίτη με κλινικά δεδομένα ατομικού ιστορικού, οικογενειακού ιστορικού, και όλο το πλήθος εκείνων των δεδομένων που μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση υγείας ενός πολίτη, τη διαδρομή του στην αναζήτηση φροντίδας, (κωδικοποιημένη αυτή η πληροφορία, με δυνατότητα ανασύστασης και πρόσβασης σε αυτή και από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας). Μέσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μέσα στο σύστημα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, υπάρχει δυνατότητα μέσα από τις καταγραφές, ακόμα και για την καταχώρηση του βάρους, του ύψους, του bmi, της περιμέτρου μέσης. Να μπορεί να αποτυπωθεί η παρακολούθηση του δείκτη μάζας σώματος, η υποχρέωση καταγραφής στις ευκαιριακές ή συστηματικές επισκέψεις του ασθενή στον προσωπικό του γιατρό ή στον οικογενειακό του γιατρό. Μέσα από τον υφιστάμενο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, μπορούμε επίσης να ενσωματώσουμε την ειδοποίηση alerts, έτσι ώστε οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε φάση κινδύνου, να παίρνουν ένα μήνυμα, αλλά  και ο προσωπικός γιατρός τους. Έτσι θα γίνεται καλύτερα ο προγραμματισμός του ελέγχου ή της όποιας θεραπευτικής παρέμβασης».

Ατομικό δελτίο υγείας μαθητή

Το δεύτερο εργαλείο το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, από τον Υπουργό Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι, όπως ανέφερε ο κ.Θηραίος, το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή. «Μία ευκαιριακή περιοδική και υποχρεωτική καταγραφή για τον μαθητή, προκειμένου να γραφτεί στις τάξεις του σχολείου, συνοδεία του γονιού του. Αυτό το εργαλείο έχει ψηφιοποιηθεί για την καταγραφή των δεδομένων, όπου μεταξύ αυτών είναι το βάρος, το ύψος, η περίμετρος μέσης. Αυτά τα δεδομένα μέσα από το ατομικό δελτίο του μαθητή ενσωματώνονται στον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο και διαλειτουργούν με τα αρχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Σύστημα παραπομπών

Το τρίτο εργαλείο που είναι ενσωματωμένο μέσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής επίσκεψης στο ιατρείο είναι το σύστημα των παραπομπών, συνεχίζει ο κ.Θηραίος. Όπως λέει, κάθε γιατρός έχει τη δυνατότητα, αν και δεν πολυχρησιμοποιείται στην καθημέρα πράξη, να κάνει μία παραπομπή για τον ασθενή, που έχει μπροστά του σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, ή ακόμα και στα Τεπ, να στείλει δηλαδή αυτή την εντολή ηλεκτρονικά. «Αυτό που μένει είναι να παραμετροποιήσουμε αυτή τη μορφή της παραπομπής, έτσι ώστε από τη μονάδα πρώτης επαφής, να μπορούμε να συνδέσουμε τα κέντρα στα οποία θα γίνει η παραπομπή, και με τα οποία μπορούμε να συνδέσουμε και ένα σύστημα ραντεβού, για να το προγραμματίζει ο πολίτης. Αλλά και συγχρόνως να παραμετροποιήσουμε και το περιεχόμενο της πληροφορίας που φεύγει από την πρώτη επαφή, με τις συστάσεις, ή τα στοιχεία εκείνα, που θα βοηθήσουν στο σημείο παραπομπής το εξειδικευμένο κέντρο, που θα διαχειριστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τις υπόλοιπες συν νοσηρότητες του ασθενή. Υπάρχει αναγκαιότητα μέσα στο πλαίσιο ανάπτυξης θεραπευτικών πρωτοκόλλων, για ανάπτυξη ενός θεραπευτικού αλγόριθμου λήψης απόφασης, συνεκτιμώντας και τις συννοσηρότητες του ασθενή, έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες με αποτελεσματικό τρόπο, και με ένα τρίμηνο επαναξιολόγησης και εκτίμησης της κατάστασης».

my Health app

Όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε την εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί, το my Health app μία εφαρμογή που φέρνει ουσιαστικά  το συνοπτικό ιστορικό στην τσέπη του πολίτη, και τον συνοδεύει στην αναζήτηση φροντίδας, αναφέρει ο κ. Θηραίος. Αυτή  η εφαρμογή, όπως εξηγεί, θα ενσωματώσει και τα δεδομένα που αφορούν στην παχυσαρκία, τις ειδοποιήσεις και τις υπενθυμίσεις στο ταξίδι του ασθενή με παχυσαρκία για την αναζήτηση φροντίδας και διαχείριση των προβλημάτων του. «Εδώ μπορούν να προστεθούν 2-3 εργαλεία, τα οποία είναι χρήσιμα στη σημερινή περίοδο. Το ένα είναι το μητρώο παιδικής παχυσαρκίας και υπερβαρότητας, το οποίο ήδη λειτουργεί  στην κλινική την παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χρειαζόμαστε όμως και ένα αντίστοιχο μητρώο για τους ενήλικες, έτσι ώστε να έχουν μία συστηματική καταγραφή των στάσεων, των αγωγών, αλλά κυρίως της αποτελεσματικότητας της οποίας αγωγής και της όποιας διαχείρισης του πολίτη».

Τηλεσυμβουλευτική

Πρόσφατα ψηφίστηκε η δυνατότητα λειτουργίας μιας πλατφόρμας τηλεσυμβουλευτικής, η οποία έχει εγκατασταθεί πάνω στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. «Με την ίδια λογική που ένας ασθενής μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό του, δια φυσικής παρουσίας, μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού τηλεσυμβουλευτικής. Αυτές οι υπηρεσίες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και μπορεί να δομηθούν τέτοια προγράμματα υποστήριξης και της λήψης μιας απόφασης μεταξύ θεράποντα γιατρού και ασθενή με παχυσαρκία». 

Πηγή: https://dailypharmanews.gr/site/post/24896/ETHiraios:-Poia-psifiaka-ergaleia-tha-sumballoun-kathoristika-sti-diacheirisi-tou-pachusarkou-astheni

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα προγράμματα ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας αλλά και οι ψηφιακές θεραπείες που γίνονται κάθε ημέρα και περισσότερες, παρουσιάστηκαν στον κόμβο καινοτομίας των ασθενών, το Patient Hub, όπου βρέθηκε...

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε ομαλά από το διατροφικό σχήμα της νηστείας στην πλήρη διατροφή Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να δράσει...

Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών

Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια. Νέα έρευνα...

Ετικέτες