Ποια κριτήρια ζητούν οι ιατρικοί φορείς για τον εμβολιασμό

Με ενιαίο μέτωπο οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θέτουν σε κοινή επιστολή προς την ηγεσία της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας το ζήτημα του εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών, ενώ κάνουν λόγο για αντιεπιστημονικά κριτήρια.

Οι αντιδράσεις φαίνεται πως φουντώνουν για την καθυστέρηση του εμβολιασμού των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρού. Μετά την οργισμένη ανοιχτή επιστολή της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, καθηγήτριας, Μαρίας Τσιρώνη, σε κοινή επιστολή ο ΠΙΣ και οι μεγαλύτεροι ιατρικοί σύλλογοι εκφράζουν την αγωνία και προβληματισμό των χιλιάδων ιατρών που υπηρετούν στην ιδιωτική ΠΦΥ.

Οι ιατρικοί σύλλογοι υπενθυμίζουν την προσφορά των ιδιωτών ιατρών κατά τοπρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν με την λειτουργία των ιατρείων τους λειτούργησαν ως κυματοθραύστης για την ροή περιστατικών στα νοσοκομεία της χώρας.    

Στην επιστολή τονίζεται ότι «ο ιατρικός κόσμος ήδη θρηνεί αρκετά θύματα στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα στην Επικράτεια».  Μάλιστα,  επισημαίνεται ότι υφίσταται διακινδύνευση για όλες τις ειδικότητες, ενώ οι γιατροί αφενός είναι ισότιμα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο λοίμωξης από κορονοϊό και αφετέρου είναι δυνατόν να τον μεταδώσουν σε ασθενείς.

«Παρακολουθούμε έκπληκτοι και προβληματισμένοι τη μεγάλη δυσκολία να τεθεί το πλαίσιο του εμβολιασμού στη σωστή κατεύθυνση και την έλλειψη πρόβλεψης για τον ιδιωτικό τομέα τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και από την  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζονται αντιεπιστημονικά κριτήρια για τον εμβολιαμσό,  οι ιατρικοί σύλλογοι αντιπροτείνουν τα εξής:

  • Άμεσος προγραμματισμός εμβολιασμού όλων των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και η επίσπευση του εμβολιασμού του κρατικού τομέα. Ο εμβολιασμός του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα ή στις ιδιωτικές δομές που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμών και πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των μελών μας βάσει των καταστάσεων που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.
  • Οι εμβολιασμοί του ιατρικονοσηλευτικού δυναμικού των κλινικών και θεραπευτηρίων πρέπει να διενεργηθούν εντός των δομών τους και υπό την ευθύνη τους.
  • Το μοναδικό κριτήριο ιεράρχησης προτεραιοτήτων του ιατρικού εμβολιασμού πρέπει να είναι η ηλικία και τυχόν ύπαρξη κάποιας νοσηρότητας.
  • Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη και επομένως της ΠΦΥ η ενεργοποίηση του προσωπικού γιατρού κάθε πολίτη, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση της δημιουργίας της επιθυμητής για την κοινωνία ανοσίας. Ο προσωπικός γιατρός αποτελεί τον γιατρό εμπιστοσύνης του, και πέρα από την ενημέρωση του ασθενή για την σημασία του εμβολιασμού, καθώς αξιολογεί κλινικά την ικανότητα  να εμβολιασθεί, προσδιορίζει το χρόνο (ραντεβού) και εκτελεί τον εμβολιασμό στο ιατρείο του.

Προειδοποιητικά πυρά εξαπολύουν οι ιατρικοί σύλλογοι ότι εφόσον  συνεχίσει«η αδικαιολόγητη διατήρηση της εκκρεμότητας, θα πυροδοτήσει κινητοποιήσεις του κλάδου».

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-kritiria-zitoyn-oi-iatrikoi-foreis-gia-ton-emvoliasmo/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Τι είναι ο «τεχνολογικός λαιμός»

Η επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη στον αυχένα σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη μέση, πονοκεφάλους και δισκοκήλη. Το μέσο κεφάλι ενηλίκου ζυγίζει περίπου...

Ο εμβολιασμός είναι θύμα της ίδιας του της επιτυχίας

Η εξάλειψη νοσημάτων, όπως για παράδειγμα η πολιομυελίτιδα, έχει ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν τις επιπτώσεις των λοιμωδών νόσων που έχουν πλέον...

Ετικέτες