back to top

Ποια κίνητρα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προσέλκυση γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στα νησιά

Για «πρωτοφανές κύμα παραίτησης και φυγής γιατρών από τις δημόσιες δομές υγείας» κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται στα νησιά  αλλά και σε μεγάλα  αστικά  κέντρα. Τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας των γιατρών καυτηριάζει ο πρώην υπουργός με αφορμή την παραίτηση του γιατρού από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Σερίφου και καταθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προσέλκυση ιατρών στις νησιωτικές περιοχές.

Τις κακές συνθήκες εργασίας περιγράφει ο κ. Ξανθός καυτηριάζοντας τη δραματική υποχώρηση των standards ασφαλείας και ποιότητας στα νοσοκομεία, τις αναξιοπρεπείς και σε απόκλιση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα  αποδοχές των γιατρών κ. Με «βολές» προς την κυβέρνηση της ΝΔ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί για απαξίωση και απόπειρα ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αφήνοντας «υγειονομικά ακάλυπτο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : 

  1. Μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προβλέπονται 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,νέες ιατρικές εξειδικεύσεις,στήριξη της επιστημονικής  έρευνας και νέο πλαίσιο συνεργασίας  ΕΣΥ-Πανεπιστημίου.
  2. 2.Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ,ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών , κοινωνικών  εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την παραμονή και ενίσχυση του  ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ.
  3. Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στιςδυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και  για τις ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και για τα «άγονα»  τμήματα-κλινικές  σε όλη τη χώρα.

Τα κίνητρα αυτά είναι:

α. Οικονομικά: Ειδικό αφορολόγητο επίδομα αγόνου για ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ για όλο το διάστημα της πραγματικής υπηρεσίας και το οποίο ορίζεται στα 1.000 ευρώ καθαρά (+50% αύξηση στον εισαγωγικό μισθό του ΕΣΥ). Εξομοίωση με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων σε ότι αφορά στη χρήση ΛΑΦ, στρατιωτικών πρατηρίων, πτητικών μέσων για μετακινήσεις, χρήση ξενώνων, κατασκηνώσεων κ.ά. Στεγαστικά και φορολογικά κίνητρα.

β. Επιστημονικά : Δυνατότητα διενέργειας εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού ή διδακτορικού κύκλου σπουδών, με ανάληψη του κόστους από το Νοσοκομείο, με υποχρέωση του γιατρού για ισόχρονη τουλάχιστον παραμονή στο Νοσοκομείο. Υποχρεωτική μετεκπαίδευση, ανά διετία σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της επιλογής του γιατρού, με ανάληψη της δαπάνης από το Νοσοκομείο. Θεσμοθετημένη δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο στην περιφέρεια ομάδων ιατρών ή ιατρικών ειδικοτήτων για διενέργεια ιατρικών πράξεων (εξετάσεων, θεραπειών, επεμβάσεων) σε νοσοκομεία των νησιών.

γ. Διοικητικά : Νέοι Οργανισμοί στα νοσοκομεία των νησιών, με καθιέρωση τεσσάρων τουλάχιστον οργανικών θέσεων σε θέσεις αυξημένου φόρτου. Ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη: μετά την παρέλευση επταετούς υπηρεσίας στη θέση αυτή, να παρέχεται η δυνατότητα τα χρόνια αυτά να υπολογίζονται με συντελεστή 2 για βαθμολογική εξέλιξη, με υποχρέωση του γιατρού να παραμένει για 10 χρόνια στο άγονο νοσοκομείο. Μετά την δεκαετία, εξέλιξη σε θέση Συντονιστή Διευθυντή. Το συνολικό κόστος για τους γιατρούς που απαιτούνται για  την κάλυψη των αναγκών των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια τον χρόνο (συνολικά και όχι μόνο για την μισθοδοσία) και εκτιμάται ως μια πολύ σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για την ανάσχεση του brain drain.

  1. Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ,με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5 % του ΑΕΠ).
  2. Περιορισμόςτων ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας –Θέσπιση «υγειονομικού ισοδύναμου» και αποζημίωση των πολιτών για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου κατοικίας για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-kinitra-proteinei-o-syriza-ps-gia-tin-proselkysi-giatron-sto-esy-kai-eidika-sta-nisia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να... τρώνε...

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη από τις γυναίκες

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί στα 783 εκατομμύρια έως το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι...

Διαβήτης και καρδιαγγειακά προκαλούν κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα εκτιναχθούν στο 14% το 2030. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους...

Ετικέτες