Ποια η συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης με την COVID-19

Την επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης στην υποδεκτικότητα στη λοίμωξη COVID-19 και τη βαρύτητα της λοίμωξης εξέτασαν ερευνητές σε αναδρομική μελέτη.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ίδιοι  παράγοντες κινδύνου για τη λοίμωξη COVID-19 με αυτούς που σχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές από γρίπη, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Εξετάζοντας τους φακέλους 4,5 εκατομμυρίων ασθενών που εμβολιάστηκαν στο Michigan εναντίον της γρίπης, ανάμεσα στον Αύγουστο του 2019 και τον Ιούλιο του 2020, οι ερευνητές εστίασαν στη συσχέτιση μεταξύ ενός θετικού τεστ COVID-19 και προηγούμενο εμβολιασμό εναντίον της γρίπης.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  συνοψίζουν τα δεδομένα όπως δημοσιεύτηκαν.

Από το σύνολο των εμβολιασμένων κατά της γρίπης οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στους ασθενείς που βγήκαν θετικοί στον SARS-CoV-2. Στη συνέχεια εξέτασαν τα κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης, όπως η ανάγκη για νοσηλεία, νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, υποστήριξη με μηχανικό αερισμό και η θνητότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις  περιπτώσεις 27.202 ασθενών για COVID-19, εκ των οποίων 1.218 (4,5%) ήταν θετικοί και 12.997 (47,8%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Στην πρώτη ομάδα του πληθυσμού μελέτης οι  φορείς του SARS-CoV-2:

  • οι 505 (41,5%) χρειάστηκαν νοσηλεία και 182 (36%) είχαν ανάγκη για μηχανικό αερισμό.

είχαν συχνότερα ποσοστά συννοσηροτήτων, όπως:

  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (19,8% έναντι 14,6%),
  • σακχαρώδη διαβήτη (8,5% έναντι 2,9%) και
  • αρτηριακή υπέρταση (36% έναντι 22,5%).

Στους εμβολιαμσένους για την γρίπη, υπήρχε :

  • σημαντική μείωση στην πιθανότητα να βρεθούν θετικοί για τον ιό SARS-CoV-2 (odds ratio OR=0.82, 95% Cl73-0.92, p<0.01).
  • είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία (OR=0.58) ή
  • μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής (OR=0.45) και
  • είχαν μικρότερο χρονικό διάστημα νοσηλείας (OR=0.76).

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη παίζει προστατευτικό ρόλο για τη λοίμωξη COVID-19, όμως λόγω της αναδρομικής φύσης των δεδομένων δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν συσχέτιση.

Οι ίδιοι υποστήριξαν πως μέχρι να ολοκληρωθεί ο μαζικός εμβολιασμός για τον COVID-19, ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα πρέπει να προωθείται.

Επιμέλεια: Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/)  

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-i-syschetisi-toy-emvoliasmoy-kata-tis-gripis-me-tin-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην...

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Ετικέτες