Ποια η προστασία του δισθενούς εμβόλιου έναντι της υπομετάλλαξης BQ1.1

Ασπίδα έναντι των υπομεταλλάξεων της Όμικρον BA.4 και BA.5  καθώς των υπομεταλλάξεων BQ.1.1 και BQ.1 φαίνεται ότι αποτελεί  ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο της Pfizer. Οι  ενήλικες 55 ετών και άνω, 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους  είχαν εννιαπλάσια αύξηση των αντισωμάτων έναντι του BQ.1.1, σύμφωνα με την Pfizer.

Τα άτομα που έλαβαν άλλη μια δόση του αρχικού εμβολίου εμφάνισαν διπλάσια αύξηση των αντισωμάτων έναντι του BQ1.1. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν νεότερα στελέχη. Τα νέα εμβόλια εμπεριέχουν την πρωτεΐνη – ακίδα S τόσο του αρχικού (προγονικού) στελέχους του ιού όσο και των πιο μεταδοτικών στελεχών Όμικρον. Ακόμη και σε περίπτωση προηγούμενης νόσησης συνιστάται ο εμβολιασμός γιατί αυτό θα βοηθήσει  στην ανάπτυξη ευρύτερης ανοσίας  και θα συμβάλει στον περιορισμό  νέων παραλλαγών, σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν από τα CDC. Τα δεδομένα συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Συγκεκριμένα, η Pfizer ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα  των ερευνών έδειξαν ότι το δισθενές εμβόλιο προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων για όλες τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον (BQ.1.1, BA.4.6, BA.2.75.2 και XBB.1 )σε σύγκριση με το αρχικό εμβόλιο, ανεξάρτητα από την προηγούμενη νόσηση από τον SARS-CoV-2.  Σημειώνεται ότι τα αντισώματα αποτελούν βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που εμποδίζουν τον ιό να εισβάλει στα κύτταρα. Τα αντισώματα κατά του BQ.1.1 ήταν περίπου εννέα φορές υψηλότερα σε άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση omicron, ενώ ήταν περίπου δύο φορές υψηλότερα σε άτομα που έλαβαν τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου. Από την πλευρά της, η  Moderna ανακοίνωσε ότι το δισθενές εμβόλιό της παρέχει προστασία έναντι του BQ.1.1 αλλά όχι τόσο όσο έναντι της υπομετάλλαξης BA.5.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι  το  στέλεχος BQ.1.1 και το συγγενές του BQ.1 προκαλούν περίπου το 48% των νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος BA.5, εν τω μεταξύ, έχει μειωθεί στο 25% περίπου των νέων κρουσμάτων Covid. Οι BA.4.6 και BA.2.75.2 εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των νέων λοιμώξεων, ενώ ο XBB.1 δεν είναι παρών σε αρκετά σημαντικούς αριθμούς ώστε να εμφανίζεται ακόμη στα δεδομένα.

Τα δισθενή ενισχυτικά εμβόλια περιέχουν δύο στελέχη εμβολίου, ένα για προστασία από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2 και ένα άλλο που στοχεύει τις υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Το δισθενές ενισχυτικό εμβόλιο λειτουργεί καλύτερα έναντι της BA.5, παράγοντας 13πλάσια αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, όπως ανακοίνωσε  η εταιρεία. Κατά την ανάπτυξη του δισθενούς εμβολίου, η BA.5 ήταν το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες.

Επιμέλεια: οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΡοδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/poia-i-prostasia-toy-disthenoys-emvolioy-enanti-tis-ypometallaxis-bq1-1/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες