Ποια Δύο Φάρμακα Αυξάνουν τον Κίνδυνο Εμφράγματος τις Ημέρες με Έντονο Καύσωνα

Στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι β αποκλειστές βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου, ενώ η ασπιρίνη και τα υπόλοιπα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ωστόσο, τα παραπάνω φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε μία περίοδο με έντονο καύσωνα, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα. Όπως παρατήρησαν οι συγγραφείς, μεταξύ των ασθενών που παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξ’ αιτίας της ζέστης, ένα σημαντικό ποσοστό έπαιρνε κάποιο από τα δύο προαναφερθέντα φάρμακα.

«Οι ασθενείς που παίρνουν β αποκλειστές ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες με έντονο καύσωνα», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Σήμερα είναι γνωστό ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο ψυχρός καιρός, μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πρόσφατα δεδομένα έχουν δείξει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο της παραπάνω επιπλοκής, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Σχεδιασμός της Έρευνας

Χρησιμοποιώντας αρχεία από μία μεγάλη βάση δεδομένων, οι επιστήμονες εξέτασαν 2.494 περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου στη Γερμανία τα οποία εμφανίστηκαν τους μήνες με υψηλές θερμοκρασίες (Μάιο – Σεπτέμβριο) από το 2001 μέχρι το 2014.

Σε προηγούμενες μελέτες τους οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι η έκθεση στη ζέστη ή το κρύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, ενώ εκτιμήθηκε ότι τα ποσοστά εμφραγμάτων θα αυξηθούν όταν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 2-3 βαθμούς κελσίου.

Η παρούσα μελέτη αποφάσισε να εξετάσει το ιστορικό φαρμάκων στους ασθενείς που παρουσίασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξ’ αιτίας της έντονης ζέστης.

Δύο Φάρμακα Συνδέθηκαν με Αυξημένο Κίνδυνο

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν β αποκλειστές ή ανειαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τις ημέρες με έντονο καύσωνα. Συγκεκριμένα, τα αντιαιμοπεταλιακά συνδέθηκαν με 63% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι β αποκλειστές με 65% αυξημένο κίνδυνο. Μάλιστα, αυτοί που έπαιρναν και τα δύο παραπάνω φάρμακα είχαν 75% αυξημένο κίνδυνο.

Προφανώς, η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα παραπάνω φάρμακα ενοχοποιούνται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και είναι πιθανό τα φάρμακα να αύξησαν τον κίνδυνο εμφράγματος, υπάρχει επίσης πιθανότητα η στεφανιαία νόσος από την οποία έπασχαν ορισμένοι ασθενείς να ενοχοποιείται περισσότερο για την εμφάνιση της επιπλοκής.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά τα δεδομένα για τις ηλικίες 25-59 ετών και 60-74 ετών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη ομάδα είχε γενικά καλύτερη υγεία και χαμηλότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σχέση με τη δεύτερη. Ωστόσο, οι ασθενείς νεαρότερης ηλικίας που έπαιρναν β αποκλειστές ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν αυξημένη ευαισθησία να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους ηλικιωμένους, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι είχαν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

«Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω φάρμακα μπορεί να παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος», υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς τόνισαν ότι θα εξετάσουν περισσότερο την παραπάνω θεωρία σε μελλοντικές μελέτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Cardiovascular Research.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/poia-dyo-farmaka-afxanoun-ton-kindyno-emfragmatos-tis-imeres-me-entono-kafsona/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις και από καρκίνο του πνεύμονα, με αυξανόμενες ενδείξεις επιπτώσεων και...

Κλινικές μελέτες: Νέα εμπόδια από επιτροπή του ΕΟΦ, μπλοκάρουν την εγκριτική διαδικασία

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει σε προτεραιότητα το θέμα της αύξησης του αριθμού των κλινικών μελετών για την ανάπτυξη νέων...

Βρετανία: Μόλις το 24% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η ικανοποίηση στην Βρετανία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Η ικανοποίηση...

Ετικέτες