back to top

Πλησιάζει η Εποχή των Αλλεργιών: Πόσο Σοβαρά θα είναι Φέτος τα Συμπτώματα;

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες εβδομάδες της άνοιξης, σύντομα θα αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι τα πρώτα συμπτώματα των αλλεργιών.

Οι εποχικές αλλεργίες, με συχνότερη την αλλεργική ρινίτιδα, χαρακτηρίζονται από την αντίδραση του οργανισμού στη γύρη των φυτών, δηλαδή την κίτρινη σκόνη που παρατηρούμε συχνά στα αυτοκίνητά μας ή σε διάφορα άλλα σημεία.

Η γύρη παράγεται από τα κωνοφόρα και τα ανθοφόρα φυτά με σκοπό την αναπαραγωγή τους. Οι κόκκοι της γύρης μεταφέρονται από το ένα φυτό στο άλλο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φρούτα ή σπόροι.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις διάφορα έντομα μεταφέρουν τη γύρη από το ένα φυτό στο άλλο, αρκετά φυτά απελευθερώνουν τη γύρη τους στον αέρα με σκοπό να μεταφερθεί από τον άνεμο. Αυτό είναι και το συχνότερο αίτιο των αλλεργιών.

Όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους κόκκους της γύρης, σε ορισμένες περιπτώσεις ο οργανισμός μπορεί (λανθασμένα) να τους θεωρήσει παθογόνα, με αποτέλεσμα να απελευθερώσει ισταμίνη ή τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που ενοχοποιούνται για τα συμπτώματα των αλλεργιών, όπως το φτέρνισμα, τη ρινική καταρροή και την ερυθρότητα των οφθαλμών.

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις εποχικές αλλεργίες, οι περισσότερες από αυτές είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν και να ρυθμιστούν επαρκώς.

Καθώς η εποχή της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος παρέρχεται και τα περιστατικά του στελέχους Όμικρον παρουσιάζουν μείωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που λανθασμένα θα αποδώσουν τα συμπτώματα μίας αλλεργίας στα παραπάνω παθογόνα.

Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετά συμπτώματα των αλλεργιών, όπως για παράδειγμα η ρινική συμοφόρηση, η κεφαλαλγία, το φτέρνισμα και ο βήχας μπορεί να εμφανιστούν και σε ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις.

Το γεγονός αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση στους ασθενείς οι οποίοι τελικά δεν γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί από κάποιο παθογόνο ή αν τα συμπτώματά τους αποδίδονται σε μία αλλεργική αντίδραση.

Ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίσουμε τις δύο καταστάσεις είναι να εξετάσουμε την παρουσία συμπτωμάτων που εμφανίζονται μόνο στις ιογενείς λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία. Αν έχουμε οποιοδήποτε από τα τελευταία συμπτώματα, τότε πιθανώς τα συμπτώματά μας αποδίδονται σε κάποιο παθογόνο μικρόβιο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες αλλεργίες έχουμε και να παρατηρήσουμε αν παρουσιάζουν εποχικότητα ή όχι. Για παράδειγμα, αν έχουμε αλλεργία στη γύρη και παρατηρήσουμε συμπτώματα την άνοιξη, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτά αποδίδονται στην αλλεργία.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, φέτος η εποχή των αλλεργιών μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές του κόσμου, με αποτέλεσμα ακόμα και από το Φεβρουάριο να παρατηρείται γύρη στην ατμόσφαιρα.

Από το 1995 μέχρι το 2010 μάλιστα, δεδομένα έχουν δείξει ότι η εποχή της γύρης έχει παραταθεί κατά 11-27 ημέρες.

Οι ίδιες αναλύσεις έδειξαν ότι λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών δημιουργείται μεγαλύτερη ποσότητα γύρης, ισχυρότερα αλλεργιογόνα, ενώ και τα συμπτώματα των αλλεργιών είναι εντονότερα.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΦΕΤΟΣ

Ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από τις αλλεργίες είναι ο χρόνος που περνάμε εκτός του σπιτιού και η διάρκεια έκθεσης στη γύρη.

Ωστόσο, τα συμπτώματα των αλλεργιών μπορεί να επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα, τα επίπεδα της αρμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και οι καιρικές συνθήκες.

Φέτος, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα σταματήσει η χρήση της μάσκας για την πρόληψη της COVID-19, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στα συμπτώματα των αλλεργιών σε πληθυσμιακό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μάσκες φιλτράρουν ορισμένα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να περιορίζουν την έκθεσή μας σε αυτά και κατά συνέπεια τα συμπτώματα που προκαλούν.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

Σήμερα, αν πάσχετε από κάποια αλλεργία δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε από τα συμπτώματά της, καθώς υπάρχει πλήθος θεραπειών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των τελευταίων.

Η αντιμετώπιση μίας αλλεργίας γίνεται σε τρία στάδια: αποφυγή, φαρμακευτική αγωγή και ανοσοθεραπεία.

Αν και πρακτικά είναι αδύνατο να αποφύγουμε εντελώς την έκθεσή μας στα αλλεργιογόνα, μπορούμε να την περιορίσουμε σε κάποιο βαθμό κλείνοντας τα παράθυρα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου.

Τα ρινικά σπρέι με αντισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν επίσης αρκετούς ασθενείς με αλλεργίες.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις αλλεργιών μπορείτε να απευθυνθείτε και σε έναν αλλεργιολόγο ο οποίος θα χορηγήσει φάρμακα, ανοσοθεραπεία ή και τα δύο.

Η ανοσοθεραπεία έχει ως στόχο να περιορίσει σταδιακά την αλλεργική αντίδραση στο εκάστοτε αλλεργιογόνο.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/plisiazei-i-epochi-ton-allergion-poso-sovara-tha-einai-fetos-ta-sybtomata/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να... τρώνε...

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη από τις γυναίκες

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί στα 783 εκατομμύρια έως το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι...

Διαβήτης και καρδιαγγειακά προκαλούν κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα εκτιναχθούν στο 14% το 2030. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους...

Ετικέτες