Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ύπνου για την υγείας μας

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου επηρεάζει ιδιαίτερα τους εφήβους, τα τρίτα τέταρτα των οποίων δεν κοιμούνται επαρκώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου 2022.

«Ποιοτικός ύπνος, υγιές μυαλό, ευτυχισμένος κόσμος»: Αυτό είναι το σλόγκαν της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου 2022, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο, την Παρασκευή πριν την εαρινή ισημερία του κάθε έτους.

Αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου πέφτει σήμερα, Παρασκευή 18 Μαρτίου, και αποτελεί μια αφορμή για να θυμηθούμε τη σημασία του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η ημέρα αυτή αρχικά θεσπίστηκε το 2008 από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν ΜΚΟ για την προώθηση της αξίας του ύπνου -μέσα από έρευνες και εκπαιδευτικά προγράμματα-, καθώς πίστευαν πως η ξεκούραση δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ταχύρυθμη κοινωνία μας

Σήμερα, 14 χρόνια αργότερα, περισσότερα από 80 κράτη σε ολόκληρο τον πλανήτη γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με δεκάδες σχετικές εκδηλώσεις και ομιλίες να διοργανώνονται δωρεάν από τους φορείς του ιδρύματος.

Η σημασία του ύπνου για την υγεία μας – Τι είναι ο «καλός» ύπνος

Ο ύπνος αποτελεί μια ζωτικής σημασία συνιστώσα για τη γενική κατάσταση της υγείας των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Μια καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενους, να βελτιώσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την δημιουργικότητά μας. Παράλληλα, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθά να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ύπνου των ΗΠΑ προτείνει στους ενήλικες να κοιμούνται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ, ενώ ο αριθμός αυτός κυμαίνεται στις 8 με 10 ώρες για τους εφήβους. Ως ποιοτικός, θεωρείται ο συνεχόμενος ύπνος, με ελάχιστες διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η έλλειψη αρκετού και ποιοτικού ύπνου έχει σοβαρές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό:

Έλλειψη ύπνου – Ένα ζήτημα κοινωνικής ανισότητας;

Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής στην πόλη και η έμφαση που δίνει η κοινωνία μας στην παραγωγικότητα, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μην κοιμόμαστε αρκετά.

Καθώς οι οικονομικές ανισότητες εντείνονται, οι λιγότερο προνομιούχοι είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη ύπνου και τις επιπτώσεις της στην υγεία τους, καθώς είναι εκείνοι που συχνά χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερες ώρες προκειμένου να βιοποριστούν. Την ίδια στιγμή, ενώ οι μελέτες δείχνουν ότι οι κατώτερες τάξεις βιώνουν περισσότερο στρες, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Ειδικά για τις πιο ευάλωτες, μειονοτικές ομάδες, θα μπορούσε κανείς να πει πως ο ύπνος πλέον αποτελεί οριακά ένα είδος πολυτελείας, που δεν έχουν την δυνατότητα να «αγοράσουν».

Τι λένε τα νούμερα

1. Πάνω από το 44% των εργατών σε χειρωνακτικά επαγγέλματα κοιμούνται 7 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του CDC. Το αντίστοιχο ποσοστό, από την άλλη, δεν ξεπερνά το 33% για τον γενικό πληθυσμό· τα νούμερα είναι ακόμα χαμηλότερα για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Δείτε το γράφημα με τα ποσοστά των ενηλίκων που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο, ανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα και το αν ζουν ή όχι σε μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με το CDC:

income

2. Στην Αμερική, το 42,6% των γονιών σε μονογονεϊκές οικογένειες δεν κοιμούνται αρκετά. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 32,7% για τους ενήλικες που ανήκουν σε πυρηνικές οικογένειες και στο 31% για όσους δεν έχουν παιδιά.

3. Οι πιθανότητες για ελλιπή ύπνο είναι σημαντικά αυξημένες μεταξύ των μαύρων και Πολυνήσιων Αμερικανών, συγκριτικά με τους λευκούς συνομηλίκους τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε πως το ποσοστό των λευκών Αμερικανών που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες είναι λίγο παραπάνω από 30%, ενώ για τους Αμερικανούς που είναι μαύροι ή έχουν καταγωγή από την Πολυνησία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 45%.

Δείτε τα ποσοστά ανεπαρκή ύπνου ανά φυλή, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου των ΗΠΑ:

ipnos fili

4. Οι γυναίκες έχουν έως και 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία, σε σχέση με τους άνδρες.

Δείτε τα ποσοστά αϋπνίας ανάλογα με το φύλο και την ηλικία (κόκκινο για τις γυναίκες και μπλε για τους άνδρες), σύμφωνα με το Royal Society Publishing:

filo ilikia

Πόσο κοιμόμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Σύμφωνα με σχετικό χάρτη της ιστοσελίδας «Landgeist», ο χρόνος που κοιμούνται οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής ηπείρου κυμαίνεται ανάμεσα στις 6 ώρες και 50 λεπτά και στις 7 ώρες και 37 λεπτά.

Με λίγα λόγια, οι ώρες ύπνου των περισσότερων γειτονικών μας κρατών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, μετά βίας αγγίζουν τα ελάχιστα όρια της συνιστάμενης διάρκειας ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο, με τα στοιχεία να δείχνουν πως κοιμόμαστε περί τις 7 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως.

«Πρωταθλητές» στον ύπνο φαίνεται να είναι οι κάτοικοι Φινλανδίας και Ολλανδίας, οι οποίοι κάθε βράδυ κοιμούνται 7 ώρες και 37 λεπτά. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (07:33) και το Βέλγιο (7:31).

Τα χαμηλότερα νούμερα κατέγραψε η γειτονική μας Τουρκία, με 6 ώρες και 50 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, οι κάτοικοι της οποίας κατά μέσο όρο κοιμούνται 7 ώρες και 7 λεπτά ημερησίως.

Δείτε τον χάρτη:

Εικόνα
Εικόνα

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/136867/pagkosmia-imera-ypnou-2022-giortazei-i-ksekoyrasi-pos-na-koimaste-kalytera

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ερευνητές δημιούργησαν αντιπηκτικό με “αντίδοτο”

Mειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης ανέπτυξαν ένα νέο αντιπηκτικό με ένα είδος "αντιδότου" που ακυρώνει γρήγορα την επίδρασή του....

Οι άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις, τα DRGs και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, που μας παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, εξηγεί ποιες αλλαγές έχουν...

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο

Μια διατροφή με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D ενδεχομένως να μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου, προσφέροντας καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη με...

Ετικέτες