back to top

Πιλοτικό πρόγραμμα κλινικής άσκησης για 115 γιατρούς στο ΕΣΥ – Για  έξι μήνες, σε 23 νοσοκομεία

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα – Τι προβλέπει η απόφαση

Η υπουργική απόφαση για το πιλοτικό πρόγραμμα της Προκαταρκτικής Κλινικής Άσκησης γιατρών στο ΕΣΥ πριν ξεκινήσουν τη θητεία υπαίθρου (αγροτικό) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κυρίας Μίνας Γκάγκα.

Στην πιλοτική φάση του προγράμματος μπορούν να συμμετάσχουν 115 γιατροί οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ειδικευθούν στην Παθολογία και τη Χειρουργική για έξι μήνες, σε 23 νοσοκομεία.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Τζάνειο», Θριάσιο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», «Αττικόν», «Γ. Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, «Άγιος Ανδρέας» Πάτρας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με την απόφαση, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε κλινικές του Παθολογικού ή Χειρουργικού τομέα, καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων. Βασικός στόχος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων απαραίτητων για την αυτόνομη άσκηση της Ιατρικής. Η άσκηση γίνεται στα εξής τμήματα: Παθολογικός Τομέας (4 μήνες), Χειρουργικός Τομέας (2 μήνες, εκ των οποίων ο ένας στο Ακτινολογικό Τμήμα).

Η εκπαίδευση στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Προκαταρκτικής Κλινικής Άσκησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Σεμινάρια: Μπορεί να γίνονται ενιαία πανελλαδικά διαδικτυακά ή σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας ή Νοσοκομείου και περιλαμβάνουν θέματα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, ώστε ο νέος ιατρός να μπορέσει να κατανοήσει και να εκπληρώσει τον ρόλο του στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Την ευθύνη για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών συνεδριών έχει η Μόνιμη Επιτροπή Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών και των Ιατρικών Σχολών.

Πρακτικά Σεμινάρια: Αποσκοπούν στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, έχουν τη μορφή εκπαίδευσης σε μικρές ομάδες.

ΚλινικήΆσκηση: Είναι ο πυρήνας του εκπαιδευτικού προγράμματος και αποσκοπεί στην απόκτηση εμπειρίας σε οξέα και γενικότερα ιατρικά προβλήματα που είναι συνήθη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στη Νοσοκομειακή Ιατρική, και υλοποιείται μέσω της συμμετοχής του ιατρού στο κλινικό έργο.

Στη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, ο ιατρός είναι ενταγμένος στο συγκεκριμένο τμήμα του φορέα άσκησης, όπως η Παθολογική Κλινική και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες που προσομοιάζουν με αυτές του ειδικευόμενου ιατρού.

Ο γιατρός συμμετέχει στο πλήρες πρόγραμμα λειτουργίας του τμήματος στο οποίο είναι τοποθετημένος, στις εφημερίες, στα επείγοντα, στην υποδοχή της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς και στα Εξωτερικά Ιατρεία αυτών. Θα συμμετέχει συνολικά κατά τη διάρκεια της άσκησής του σε 7 εφημερίες, εκ των οποίων οι 5 στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Η υλοποίηση της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, πιστοποιείται με τη χρήση του Βιβλιαρίου Εκπαίδευσης (Logbook). Στο Βιβλιάριο Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η θεματολογία θεωρητική και πρακτική. Κάθε ασκούμενος ανατίθεται στον επιβλέποντα εκπαίδευσης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στη μονάδα υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος της προκαταρκτικής κλινικής άσκησης και έχει τον τελικό λόγο στην άσκησή του.

Πηγή: https://www.protothema.gr/greece/article/1345719/pilotiko-programma-klinikis-askisis-gia-115-giatrous-sto-esu-gia-exi-mines-se-23-nosokomeia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άνοιξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η εταιρεία που συμπαρασύρει θετικά τον κλάδο

Μέχρι το τέλος του 2025 η Ελλάδα θα μετρά 107 μονάδες παραγωγής και 41 ερευνητικά κέντρα, με το αποτύπωμα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας να αυξάνεται...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 30.5.2024 – Ti είναι η Impella  και τι το ΕCMO(ECLS) 

EΠΤΑΣΤΕΡΟΣ!!! Στα μπουζούκια Από το θεωρείο. Πάει και η Δραπετσώνα! Oι συνδικαλιστές αντέδρασαν και πάλι. Μεταξύ τους και ο παλιός καλός συνάδελφος Η. Σιώρας(… ο λύκος...

1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων

Οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο δύσκολες, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές...

Ετικέτες