Highlights από το Συνέδριο ACC 2023

Η χορήγηση ατορβαστατίνης φαίνεται να μειώνει κατά τα 2/3 τον κίνδυνο εμφάνισης δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας κατά την θεραπεία με ανθρακυκλίνη για λέμφωμα . μελέτη παρακολούθησης 300 ασθενών  που λαμβαναν θεραπεία με ανθρακυκλίνη σε υψηλές δόσεις (μέση δόση 300 mg/m2) για Hodgkin / non Hodgkin lymphoma για χρονικό διάστημα 12 μηνών STOPCA

L. Zoler. Atorvastatin Cut Anthracycline Cardiac Dysfunction in Lymphoma: STOP-CA – Medscape – Mar 04, 2023.

TRILUMINATE η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη για τη θέση τηες διαδερμικής διόρθωσης της ανεπάρκειας της τριγλώχινας σε 65 κέντρα. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε 5 ετη προοπτικής παρακολούθησης αλλά ο πρώτος χρόνος έδειξε βελτίωση στην ποιότητα ζωής. 70 % των ασθενών είχαν σοβαρή ή μετρια προς σοβαρή ανεπαρκεια τριγλωχίνας αλλα είχαν εξαιρεθεί ασθενείς με κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας <20% και πνευμονική υπέρταση.  Εδώ θα έθετα ερώτημα καλής οριοθέτησης απεικονιστικών και κλινικών χαρακτηριστικών ασθενών και πόση διόρθωση να επιτυγχάνεται.

Ted Bosworth. Transcatheter Tricuspid Valve Repair Effective, Safe for Regurgitation: TRILUMINATE – Medscape – Mar 04, 2023.

Δεν φαίνεται η ποσοτικοποίηση βιώσιμου μυοκαρδίου να προσδίδει μεγαλύτερη επιτυχία στην απόφαση διενέργειας PCI σε ασθενείς με σταθερή στηθάγχη και μειωμένο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, έναντι της φαρμακευτικής θεραπείας.  Υποανάλυση της μελέτης REVIVE BCIS2 , αλλά η παρουσία και κυρίως το φορτίο ουλώδους ιστού παραμένει αρνητικός προγνωστικός δείκτης κλικών συμβαμάτων ανεξαρτήτων του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

Steve Stiles. Viability-Guided PCI Doubted in Stable Severe CAD: REVIVED-BCIS2 – Medscape – Mar 04, 2023.

Bebpedoic acid μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθεενίς που έχουν δυσανεξία στην στατίνη. Μελέτη φάσης 3 η CLEAR έδειξε μείωση της LDL-C κατά 21% , μείωση εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 23%, στεφανιαίας επαναιμάτωσης κατά 19% και πρωτογενούς συνδυαστικού καταληκτικού σημείου (καρδιαγγειακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου , αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία επαναιμάτωση) κατά 13%  με ΝΝΤ=63, σε πληθυσμό 13970 ασθενών (48% γυναίκες) από 32 χώρες σε μέση παρακολούθηση 40 μηνών. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση κατά 22% της hsCRP.

 Bempedoic Acid Cuts CV Events in Statin-Intolerant Patients: CLEAR Outcomes – Medscape – Mar 04, 2023

John M. Mandrola. CLEAR Positives and Cautions With Bempedoic Acid for Statin Intolerance – Medscape – Mar 04, 2023.

Καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει την καρδιαγγειακή νόσο κατά 34%. Ισως να εξηγεί την αύξηση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε νέες ηλικίες. Η μελέτη ελαβε υπ όψιν πολλούς συγχυτικούς παράγοντες αλλά όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς η κατανάλωση κάνναβης υποδηλώνει και άλλα χαρακτηριστικά ψυσικής σφαίρας που δεν είναι πάντα εύκολα να αποτιμηθούν σε μια ανάλυση Μελέτη All of Us.

Frequent Cannabis Use Tied to Coronary Artery Disease – Medscape – Feb 28, 2023.

O κακός ύπνος και ιδιαίτερα η αυπνία φαίνεται να συνδέεται με 69%αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου . Ιδιαίτερα αν είχαν αυπνία και ύπνο λιγότερο από 5 ώρες είχαν αυξημένο κίνδυνο που αυξανόταν περισσότερο αν ο κακός ύπνος συνδυαζόταν και με παρουσία σακχαρώδη διαβήτη.  Η εκπαίδευση του κοινού να υιοθετεί καλή συνήθεια ύπνου αποτελεί σημαντικό στόχο της ΑΗΑ στα Life Essentials με μήνυμα Get Healthy Sleep.

Insomnia, Short Sleep Linked to GreaterRisk for MI – Medscape – Feb 27, 2023.

O εμβολιασμός κατά της νόσου COVID19 συνδέεται με λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια. Μελετήθηκαν άτομα 19-90 ετών που νόσησαν από την COVID19 σε παρακολούθηση 180 ημερών . Tα 195136 άτομα ήταν πλήρως εμβολιασμένα , 22707 ήταν μερικώς εμβολιασμένα και 1,7 εκατομμύρια  άτομα δεν ήταν εμβολιασμένα. Φαίνεται ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου (MACE)  μετά από λοίμωξη κατά 41% και 24% στην περίπτωση πλήρους και μερικού εμβολιασμού αντίστοιχα. . Ο κίνδυνος εμφάνισης MACE είναι υπαρκτός στις 17 ημέρες μετά την λοίμωξη και είναι ιδιαίτερα αυξημένος στους άνδρες άνω των 65 ετών.

COVID-19 Vaccination Associated With Fewer Major Adverse Cardiovascular Events – Medscape – Feb 24, 2023.

Μια smartphone εφαρμογή βοηθά στην ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και φαίνεται ότι οδηγεί σε μείωση της Hba1C , σε χρονικό διάστημα 180 ημερών χρήσης , χωρίς να χρειαστεί ενίσχυση της αντιδιαβητικής αγωγής που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα επεισόδια υπογλυκαιμίας.  Η ιδία εφαρμογή έχει δείξει μείωση του ποσοστού λιπώδους ήπατος όπως έχει αποτυπωθεί σε MRI σε ασθενείς με μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα.  Cognitive Behavioral Therapy (CBT)

Therapy App Cut A1c, Drug Intensification in T2D – Medscape – Feb 24, 2023.

Μετά την Barber Shop Study έρχεται η supermarket Diet Advice όπου φαίνεται ότι η παροχή συμβουλευτικής στους χώρους εμπορίας τροφίμων βοηθά στην υιοθέτηση καλύτερης ποιότητας διατροφής κοντά στα πρότυπα της DASH δίαιτας.

Sue Hughes. Supermarket Diet Advice Improves DASH Adherence: SuperWIN – Medscape – Apr 03, 2022.

Η μελέτη SODIUM-HF δε έδειξε με την υιοθέτηση χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι δίαιτας  (<1500 mg ημερησίως) σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μείωση των κλινικών συμβάντων, αλλά ανέδειξε βελτίωση της ποιότητας ζωής, στους 12 μήνες παρακολούθησης.  Η μελέτη είχε διακοπεί πρόωρα λόγω της πανδημίας COVID-19 , γεγονός που δύναται να επηρέασε τα αποτελέσματα της.

Sue Hughes. Low-Sodium Diet Did Not Cut Clinical Events in Heart Failure Trial – Medscape – Apr 02, 2022.

Link: https://www.medscape.com/viewcollection/36966?ecd=WNL_confalert_230304_MSCPEDIT&uac=135648FN&impID=5217067&faf=1

Επιμέλεια: Χρυσοχόου Χριστίνα, Διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια αξονικής τομογραφίας

Η απεικονιστική μέθοδος που μετρά το ασβέστιο στις αρτηρίες και τα μεγέθη των θαλάμων της καρδιάς και του καρδιακού μυός θα μπορούσε να εντοπίσει...

Σε ποιες περιπτώσεις οι γιατροί αποφασίζουν την εισαγωγή του ασθενή σε ΜΕΘ

Αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα είναι τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ, σύμφωνα με κείμενο που συνέταξε η Επιτροπή ΜΕΘ και υπέγραψε ομοφώνως το 2020...

Εμβόλια: Ποια λοιμώδη νοσήματα αντιμετωπίζονται

Ασπίδα αποτελεί ο εμβολιασμός έναντι των λοιμωδών νοσημάτων τονίστηκε ε εκδήωση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, με...

Ετικέτες