back to top

Pfizer και Moderna: Αμελητέες οι Διαφορές στην Ασφάλεια των Δύο Εμβολίων

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, όσο και το εμβόλιο της Moderna για την COVID-19 συνδέονται με πολύ χαμηλό κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες στο διάστημα 38 εβδομάδων μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου.  Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Στη μελέτη συμμετείχαν αρκετά πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Ιατρική Σχολή του Harvard και το Brigham and Women’s Hospital.

«Σε όσους σκοπεύουν να εμβολιαστούν θα πρότεινα οποιοδήποτε από τα δύο εμβόλια που εξετάσαμε. Πρακτικά, όταν αποφασίσετε να εμβολιαστείτε, κάντε όποιο από τα δύο mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες τόσο για το εμβόλιο της Pfizer, όσο και για το εμβόλιο της Moderna, ιδιαίτερα συγκριτικά με τους κινδύνους μίας πιθανής COVID-19 λοίμωξης», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα συνέκρινε τα δύο παραπάνω εμβόλια ως προς την ασφάλειά τους, εξετάζοντας δεδομένα από μία μεγάλη βάση δεδομένων με βετεράνους των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες σημείωσαν τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν σε περίπου 433.672 βετεράνους που είχαν εμβολιαστεί είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με αυτό της Moderna. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 69 χρόνια, το 93% ήταν άνδρες, ενώ το 20% ήταν Αφροαμερικανοί.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον κίνδυνο για αρκετές διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες για ένα διάστημα 38 εβδομάδων μετά τη λήψη των εμβολίων. Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος επιπλοκών ήταν εξαιρετικά χαμηλός και για τα δύο εμβόλια, ωστόσο οι βετεράνοι που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο (0.2%) να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, νεφρικές βλάβες ή θρομβοεμβολικά συμβάματα συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

«Αν και η διαφορά αυτή είναι σχετικά μικρή σε ατομικό επίπεδο, όταν εξετάζουμε καμπάνιες μαζικού εμβολιασμού ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τη λήψη αποφάσεων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η έρευνα πρακτικά επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγουμένων αναλύσεων που είχαν δείξει ότι και τα δύο εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων, αλλά και των σοβαρών συμπτωμάτων σε αυτούς που τελικά θα νοσήσουν. Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην παρούσα μελέτη.

«Η εξαιρετικά λεπτομερής βάση δεδομένων με τους βετεράνους των ΗΠΑ μάς επέτρεψε να κάνουμε την παρούσα, ιδιαίτερα σημαντική ανάλυση. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για τις σοβαρές ανακαλύψεις που μπορεί να προκύψουν από μία συνεργασία με τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/pfizer-kai-moderna-amelitees-oi-diafores-stin-asfaleia-ton-dyo-emvolion/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ποια είναι η νόσος από την οποία πάσχει ο ένας στους δέκα παγκοσμίως

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις και τα σύγχρονα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις παθήσεις των νεφρών Με στόχο την ενίσχυση της...

Επεμβατική καρδιολογία: Διακαθετηριακές επεμβάσεις βαλβίδων – Μια ιατρική επανάσταση εν εξελίξει

Για τη διενέργεια πολύπλοκων μορφών διακαθετηριακών επεμβάσεων στις βαλβίδες της καρδιάς, μια εξελισσόμενη ιατρική επανάσταση, γράφουν δύο κορυφαίοι ειδικοί Η επεμβατική καρδιολογία επέφερε ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της...

Εντολή μη ανάνηψης : Νομικά και ηθικά ζητήματα

Η εφαρμογή των εντολών DNR περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του δικαιώματος αυτονομίας του ασθενούς με το καθήκον του επαγγελματία υγείας να διατηρήσει τη ζωή. Η έννοια...

Ετικέτες