Αν ετοιμάζεστε για ευρωπαϊκούς προορισμούς, ίσως θα πρέπει να ενημερωθείτε για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας, τις προϋποθέσεις απόκτησής της και τις καλύψεις της
Πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν είναι λίγοι όσοι, αντί των ελληνικών νησιών και της υπαίθρου, θα αναζητήσουν τη διαφυγή από την καθημερινότητα θα επιλέξουν το εξωτερικό. Για όσους δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν το ιδανικό πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλισης και ο χρόνος τους πιέζει, μπορούν σε πέντε έως δέκα ημέρες το αργότερο να λάβουν στη διεύθυνσή τους την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Προαπαιτείται οι ενδιαφερόμενοι:
- να είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι στο σύστημα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και η ασφάλιση να είναι ενεργή
- προορισμός να είναι μια από τις 27 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.
Η ΕΚΑΑ αποτελεί μια δωρεάν κάρτα που επιτρέπει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας για αναγκαία και επείγοντα περιστατικά αναφορικά με ασθένεια ή ατύχημα κατά την προσωρινή διαμονή στις παραπάνω χώρες, με τις ίδιες παροχές που εξασφαλίζει το κράτος πρόνοιας της χώρας προορισμού στους ασφαλισμένους του. Σημειώνεται πως, αναλόγως του χρόνου παραμονής ενεργοποιούνται και αντίστοιχες καλύψεις. Εάν π.χ. ένας ασφαλισμένος με την κάρτα φοιτητής Erasmus υποστεί κάταγμα στο πόδι, θα καλυφθεί και για φυσικοθεραπείες ενώ ένας επισκέπτης στο πλαίσιο ολιγοήμερων διακοπών μόνο για την αναγκαία νοσηλευτική φροντίδα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να ακολουθήσουν τα βήματα στον ιστότοπο του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προσδιορίζοντας αν το αίτημα αφορά τον άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένο. Με την υποβολή της αίτησης ενεργοποιείται η δυνατότητα εκτύπωσης του Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) της ΕΚΑΑ, μέχρι να λάβει την κάρτα ο ασφαλισμένος.
Προϋπάρχουσες και χρόνιες παθήσεις
Σε σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις για όσους ασφαλισμένους με προϋπάρχουσες ή χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα υγείας δεν αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση της κάρτας ούτε θα εξαιρεθεί από την κάλυψη.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΑΑ «δεν αφορά μόνο αναγκαίες θεραπείες που προέκυψαν από κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια της παραμονής στο εξωτερικό αλλά αφορά και τη συνέχιση θεραπειών που ξεκίνησαν στο κράτος διαμονής και πρέπει να συνεχιστούν π.χ. άτομα που χρειάζονται τακτικά αιμοκάθαρση ή μηνιαία χημειοθεραπεία». Για το λόγο αυτό, προτρέπει τους πάσχοντες των οποίων οι θεραπείες συντελούνται σε εξειδικευμένες μονάδες φροντίδας να επικοινωνήσουν με τους αρμοδίους της χώρας που πρόκειται να μεταβούν.
Προσοχή όμως: η ΕΚΚΑ δεν καλύπτει τις δαπάνες εάν ο ασφαλισμένος ταξιδεύει ειδικά για να λάβει ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανά χώρα διαφέρουν και υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στην Ελλάδα να είναι μόνο επ’ αμοιβή σε άλλο κράτος.
Δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση
Μια βασική διευκρίνιση στης ιστοσελίδες του ΕΦΚΑ και της ΕΕ είναι ότι η ΕΚΑΑ δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση και δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε και πιθανές ταξιδιωτικές δαπάνες όπως:
- απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων
- αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή μερικής/ολικής ανικανότητας από ατύχημα
- νομική υποστήριξη
- επαναπατρισμός ασφαλισμένου και συνοδών μελών της οικογένειας
- έξοδα μετακίνησης και διαμονής του νοσηλευόμενου με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
- έξοδα για την ακύρωση ή καθυστέρηση πτήσεων, απώλεια συσκευών κ.α.