Παρουσίαση του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Δυστυχώς, περίπου το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο και ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

   Μάλιστα, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Την έλλειψη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Σκοπός είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως της θρομβόλυσης και της μηχανικής θρομβεκτομής. Το Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταιείου.

   Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στελέχη των Νοσοκομείων.

   Σωτήρια επέμβαση η θρομβεκτομή

   Οι ομιλητές στάθηκαν στο ρόλο της θρομβεκτομής, που αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

    Η επέμβαση διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές, βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ασθενής 48 ετών, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη λειτουργία του νέου κέντρου. Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή τόσο στην έκφραση όσο και στην κατανόηση του λόγου. Ευτυχώς, μεταφέρθηκε άμεσα από το Τζάνειο νοσοκομείο, όπου οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο. Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό και θεραπευτικό πρωτόκολλο με τη διενέργεια θρομβεκτομής και μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας μέσω αφαίρεσης του θρόμβου. Η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Σήμερα, έχει αναρρώσει πλήρως, χωρίς νευρολογικό έλλειμα από την περιπέτεια της υγείας της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 48χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της.

    Το Κέντρο λειτουργεί από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων υπό τον συντονισμό των Π. Παπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικού νευροακτινολόγου, Δ. Μητσικώστα, καθηγητή νευρολογίας, Σ. Βασιλοπούλου, επ. καθηγήτριας, Ε. Κορομπόκη, παθολόγοτ εξειδικευμένης στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

    Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 400 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περισσότερες από 100 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 65 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

    Ως επόμενα βήματα οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση του Κέντρου με έμψυχο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι ασθενείς.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/700333/Parousiasi-tou-Kentrou-Epembatikis-Antimetopisis-Egkefalikon-Epeisodion-pou-leitourgei-me-ti-sunergasia-ton-nosokomeion-Aiginiteio–Aretaieio-kai-Alexandra

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Ετικέτες