Παραλλαγή ΒΑ.5: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα για την Ανοσία από Εμβόλια και Ιστορικό Λοίμωξης

Η εξάπλωση της παραλλαγής ΒΑ.5 έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Η παραλλαγή αυτή, η οποία φέρει μία σειρά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα ενοχοποιείται σήμερα για περισσότερο από το 65% των νέων περιστατικών.

Οι μεταλλάξεις της παραλλαγής ΒΑ.5 έχουν επιτρέψει στην τελευταία να μεταδίδεται ευκολότερα και να αποφεύγει εν μέρει την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή από τον εμβολιασμό.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι κάθε στέλεχος του SARS-CoV-2 δημιουργεί διαφορετικού βαθμού ανοσία για τη νεότερη παραλλαγή του ιού.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον φαίνεται ότι είναι περισσότερο προστατευμένοι από νεότερες παραλλαγές του ιού σε σχέση με αυτούς που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη, όπως το Δέλτα. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε νοσήσει από το στέλεχος Όμικρον αυτό δεν σημαίνει ότι είστε απολύτως προστατευμένοι από όλες τις παραλλαγές του ιού.

Πόσο Προστατευμένοι είστε από την Παραλλαγή ΒΑ.5 αν έχετε Νοσήσει ή αν έχετε Εμβολιαστεί για την COVID-19;

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό να μολυνθούμε ξανά με τον ιό ακόμα και εντός λίγων εβδομάδων από μία προηγούμενη λοίμωξη. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν είναι ακόμα σαφές σε τι ποσοστό εμφανίζονται επαναμολύνσεις.

Μία πρόσφατη προδημοσίευση από το Κατάρ διαπίστωσε ότι η ισχύς της ανοσίας από τις προηγούμενες λοιμώξεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στέλεχος του ιού. Η έρευνα αυτή δεν έχει περάσει ακόμα από τη διαδικασία του peer-review.

Οι ασθενείς που μολύνθηκαν με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας (όπως το Δέλτα ή το Άλφα) είχαν περίπου 15% προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη με την παραλλαγή ΒΑ.5. Αντιθέτως, αυτοί που μολύνθηκαν με νεότερες παραλλαγές της Όμικρον είχαν 76% προστασία από τη συμπτωματική λοίμωξη με το ΒΑ.5.

Αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι ασθενείς με ιστορικό του στελέχους Όμικρον έχουν τη μεγαλύτερη προστασία, δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα φθίνει η ανοσία τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι όσο περισσότερος χρόνος περνά από τον εμβολιασμό μας, τόσο λιγότερο προστατευμένοι είμαστε από τον ιό.

Οι Αναμνηστικές Δόσεις Ενισχύουν την Ανοσία για την Παραλλαγή ΒΑ.5

Αν και η παραλλαγή ΒΑ.5 μπορεί να αποφύγει εν μέρει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα, το ιστορικό λοίμωξης και ο εμβολιασμός μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες εβδομάδες στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι οι 3 δόσεις των εμβολίων προσφέρουν καλύτερη προστασία από τη σοβαρή νόσο σε σχέση με τις δύο δόσεις. Σε αντίστοιχα αποτελέσματα κατέληξε και μία μελέτη του CDC η οποία εξέτασε εθελοντές άνω των 50 ετών.

Οι αναμνηστικές δόσεις ενισχύουν τα επίπεδα των αντισωμάτων, γεγονός που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εξουδετερώσει τον ιό.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/koronaios/parallagi-va-5-ti-gnorizoume-simera-gia-tin-anosia-apo-emvolia-kai-istoriko-loimoxis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 3.10.2023 – Διαφοροδιάγνωση μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (AKΘ) και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής (ΑΚΑ)

29 Σεπτεμβρίου:  παγκόσμια ημέρα καρδιάς. Σωστά έκανε ο Πρύτανης Γ Σιάσος του ΕΚΠΑ και έδωσε συμβουλές. Όπως έκανε ο προκατοχός του  για το COVID...

Το Στρες στο Χώρο Εργασίας Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στους Άνδρες

Σε ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων, οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. Η χρόνια επιβάρυνση της υγείας από το άγχος αποτελεί παράγοντα...

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης για την αξιοπιστία των τεστ για τον διαβήτη. Ο ρόλος της εμμήνου ρύσεως. Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από διαβήτη τύπου...

Ετικέτες