Παιδική παχυσαρκία: Πέντε ανησυχητικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ

Το 29% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών σε χώρες της Ευρώπης διαπιστώθηκε ότι ζουν με μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, πολλές φορές με παχυσαρκία σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Μάλιστα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι πιο εμφανή στα αγόρια.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μεταξύ των αγοριών ηλικίας δημοτικού σχολείου στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια είναι 31%, ενώ μεταξύ των κοριτσιών είναι 28%. Τα στοιχεία του ΠΟΥ που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των τάσεων προέρχονται από τον τελευταίο (πέμπτο) γύρο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για την Επιτήρηση της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI), που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 και στην οποία 33 χώρες συνεισέφεραν στοιχεία. Συνολικά, μετρήθηκαν σχεδόν 411 000 παιδιά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 2023 ο ΠΟΥ επισημαίνει τις τάσεις σχετικά με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία μεταξύ των παιδιών. Το θετικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η πλειονότητα των παιδιών, το 75% , τρώνε πρωινό κάθε μέρα. Το πρωινό αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής που μειώνει τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Ωστόσο, λιγότερα από τα μισά παιδιά (43%) καταναλώνουν καθημερινά φρέσκα φρούτα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στα 10 παιδιά (11%) ηλικίας 6-9 ετών στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έτρωγαν ποτέ λαχανικά ή το έκαναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Μείωση στην Ελλάδα

Λίγες χώρες κατάφεραν να μειώσουν τους αριθμούς των παχύσαρκων παιδιών.  Η  Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία  ήταν ανάμεσα στις χώρες με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας (πάνω από το 40% των παιδιών) με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν από το 2010, που παρουσίασαν μείωση στον 5ο γύρο της COSI . Ωστόσο, παρά τη μείωση κατά 5-10 ποσοστιαίες μονάδες, ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας παραμένει υψηλός σε αυτές τις χώρες. Παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε και στη Σλοβενία, όπου η αρχική τιμή επιπολασμού του υπέρβαρου ήταν σημαντικά χαμηλότερη (περίπου 30%).

Παρέμβαση

«Χρειαζόμαστε καλύτερες πολιτικές που να δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον για παιδιά και ενήλικες, ώστε να επιλέγουν καλύτερη διατροφή και να ζουν ενεργά και υγιεινά σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ», δήλωσε ο Δρ  Kremlin Wickramasinghe, προσωρινός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων, το οποίο συνέταξε την έκθεση.

Από τον ΠΟΥ εκτιμάται ότι η πρωτογενής πρόληψη και η διαχείριση της παχυσαρκίας όχι μόνο θα μειώσουν τα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Επίσης, με τα μέτρα αυτά θα ελαττώσουν το φορτίο των μη μεταδοτικών ασθενειών, δηλαδή  τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο μεταξύ αυτών,  τα οποία οδηγούν στο 90% όλων των θανάτων στην  Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Πηγή: https://virus.com.gr/paidiki-pachysarkia-pente-anisychitika-stoicheia-gia-tin-eyropaiki-perifereia-toy-poy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες